Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége
Becsey János húsz éve a világ élvonalában
 
  A MEOSZ-ról
  Egyesületek
  Hírek
  Sajtószemle
  Egyesületi hírek
  Rendezvények
  Pályázatok
  Munkakeresés
  Sorstársi tanácsadó
  szolgálat
  Szociális ellátások
  Támogató szolgálat
  Fogadóóra
  Távoktatás
  Paraszupersztár
  Humanitás
  Mozgalmi Értesítő
  Apróhirdetések
  Társkeresés
  Sport
  Üdülés, programok
  Virtuális istentisztelet
  MEOSZ filmarchívum
  Adó 1%
  English pages
  Sajtószoba
  Kapcsolat


       
A hatodik paralimpiájára készül

Becsey János négy évesen kezdett el úszni az OSC-ben Szlavicsek Tivadarnál, majd kipróbálta a vízilabdázást is. Tizenöt évesen Koller István, a HOSC akkori edzőjének javaslatára csatlakozott a mozgáskorlátozottak úszó csapatához.

Már 1986-ban Göteborgban a világbajnokságon egy arany- és egy ezüst érmet szerzett, két év múlva pedig a szöüli paralimpián harmadik lett 200m vegyesen. 1992-ben a barcelonai játékokon érte el élete legnagyobb sikereit 50m és 100m gyorsúszásban is paralimpiai bajnok lett, méghozzá világcsúccsal. Emellett 100m mellúszásban bronzérmet szerzett.

2000-ben a paralimpián 200m vegyesen második lett. Ezenkívül számos Európa-bajnokságon, világbajnokságon vett rész és szerzett sok-sok érmet és pontszerző helyet.

Több éve úgymond "kétlaki életet" él, az év egyik felét Amerikában, a másik felét Magyarországon tölti.

- Már az 1988-as szöuli paralimpián részt vettél és harmadik lettél 100m mellen. Milyen emlékeket őrzöl erről?

- Tőlem akkor már érmet vártak. Érdekes, hogy akkor még harminckét kategória volt, és én a központi idegrendszeri sérültek között harmadik lettem 200 méteres vegyesúszásban.

- Négy év múlva Barcelonában életed csúcsformájában 50m és 100m gyorsúszásban is paralimpia bajnok lettél, méghozzá világcsúccsal. Hogy emlékszel erre vissza?

- Ebben a sikerben az is közrejátszott, hogy akkor csak az úszással kellett foglalkoznom, illetve pont a legjobb korban voltam ahhoz, hogy ilyen csúcsteljesítményre legyek képes. Ekkor már tíz kategória volt a mozgáskorlátozottaknál úszásban. Én a hetes kategóriába kerültem. Ennek a rendszernek vannak vesztesei és nyertesi, én az utóbbiak közé tartozom.

- A pekingi lesz a hatodik paralimpiád. Mit szeretnél elérni ott?

- 200m vegyesen odaérhetek a harmadik és hatodik hely valamelyikére, és 50m gyorson is ezt várom magamtól. 50m pillangón és 100m gyorson pedig a döntőbe jutás a célom. Minden paralimpiámon a legjobb időeredményeimet úsztam meg, igyekszem ezt most is megtenni. Hogy ez mire lesz elég, azt meglátjuk!

Forrás: Sportfórum
(2008.04.09.)

vissza az előző oldalra..

  © 2006-2015 MEOSZ | Kapcsolat | Impresszum