Vakbarát verzió
Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége
Fogyatékkal Ausztriában
 
 ROVATOK
  Hírek - NYITÓOLDAL
     - Egyesületi hírek
     - Egyesületi rendezvények
     - Egyesületi pályázatok
     - Sajtóhírek
     - Vezércikkek
     - Sajtószoba
  Fiataloknak
  MEOSZ TV
  FIMITIC
  Filmklub
  Fogadóóra
  Távoktatás
  On-line tanfolyamok
  Munkakeresés
  MEOSZ Egyesületek
  Támogató szolgálatok
  Probléma megoldó
  Egészségünk
  Üdülés, programok
  Sport
  Virtuális istentisztelet
  eKönyvtár
  eKéptár
  Bazár, apróhirdetések
  Társkeresés
  Hozzászólás
  Hasznos linkek
  Humanitas
  Címek, kapcsolatok
  Heine Medin Szekció
  Spina Bifida Szekció
  A MEOSZ története
  A MEOSZ filmarchívuma
  Közhasznúsági jelentés
  Adó 1%
  English pages
  Oldaltérkép

       
Tájékoztatót állított össze a külügyminisztérium a fogyatékkal élő, Ausztriába utazó magyar állampolgárok számára. Felhívják a figyelmet, hogy a kedvezmények kizárólag uniós fogyatékos igazolvány birtokában vehetők igénybe, ezért javasolják, hogy az utazás megkezdése előtt győzödjenek meg arról, hogy az igazolványuk megfelel-e az uniós előírásoknak.

Mozgássérültekre vonatkozó kedvezmények Ausztriában

Utazás vasuttal

Uniós mozgássérült igazolvánnyal rendelkező, 70%-nál súlyosabb fogyatékkal élő állampolgáraink igénybevehetik az Osztrák Vasúttársaság (ÖBB) "VORTELScard Spezial" néven forgalomba hozott igazolványát, melynek birtokában kedvezményes árú vonatjegyet vásárolhatnak Ausztriában. Az igazolvány az osztrák pályaudvarok menetjegyet forgalmazó ablakainál vásárolható meg, ára 19,90 EUR és egy évig érvényes. Az uniós igazolvány felmutatása után ki kell tölteni egy nyomtatványt ésmellékelni kell egy igazolvány képet.

Parkolás gépjárművel közterületen

Mozgássérült állampolgáraink Ausztriában a nyilvános és un. "rövid parkolási zónákat" ingyenesen vehetik igénybe. A számukra fenntartott parkoló helyet tolókocsi szimbólummal ellátott tábla jelzi. Fontos, hogy uniós jelzéssel ellátott mozgássérült igazolványukat minden esetben jól látható helyen helyezzék el gépjárművük szélvédője mögött.

Fontos tudnivalók mozgássérültek számára:

- A tolókocsival jelzett táblánál minden esetben meg kell győződni arról, hogy a kijelölt parkolóhely nincs-e egy bizonyos rendszámú, a táblán vagy felfestve jelzett gépjármű számára fenntartva. A parkolóhelyek rendeltetésszerű használatát folyamatosan ellenőrzik, és az idegen gépjárművet elszállíttatják tekintet nélkül arra, hogy az ott parkoló idegen gépjármű esetleg szintén mozgássérült tulajdona. Elszállíttatás esetén 199 EUR szabálysértési bírság megfizetése ellenében lehet a járművet kiváltani.

- Megállni tilos, vagy parkolni tilos területen nem szabad parkolni, de meg lehet állni annyi időre, amennyit a ki- vagy beszállás szükségessé tesz.

- Korlátlan ideig szabad parkolni olyan parkolóban is, ahol a parkolás időtartama korlátozott.

- Sétáló utcában árut szállító járművekre vonatkozó parkolási rend szerint lehet megállni.

- A www.wien.gv.at/verkehr/parken/behindertenparkplaetze/ internetes oldalon megtalálhatók azok a parkolóhelyek, amelyeket a város a mozgássérültek számára létesített.

- A www.oear.or.at/service/mobilitat-und-verkehr/parkplatze internetes oldalon pedig az uniós országokra vonatkozóan lehet tájékozódni az ott érvényben levő szabályokról.

- További információk a 00-800-67-8910-11 ingyenes Europa Direct telefonszámon kérhetők.


(2010.04.07.)

vissza az előző oldalra..

  Copyright: MEOSZ OTTI - Minden jog fenntartva. - Impresszum - Ajánlott felbontás: 800 x 600