Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége
Ismerkedés velünk
 
 Fiataloknak
  VISSZA>>>

       

Mi azt mondjuk, nem kell nekünk több, csak legalább annyi esély, mint amennyi más fiatalnak megadatik. De azt is mondjuk, még nem tartunk itt. Viszont eszünk ágában sincs addig várni az esélyre, amíg megöregszünk. Úgyhogy csatlakozz hozzánk, hogy együtt, egymásért cselekedve gyorsabban jussunk előre.

2010-ben 35 helyen szerveztek barátaink találkozókat, eseményeket. Keresd meg a hozzád közel lévő csoportot, hátha kedvet kapsz ahhoz, hogy 2011-ben te is csatlakozz hozzájuk. Ha a csoport nevére kattintasz, elolvashatod a 201-es beszámolójukat

Észak-alföldi régió  
  Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Mozgássérültek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete
Közép-magyarországi régió  
  Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete
  Mozgáskorlátozottak Érd és Környéke Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesülete
  Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesülete
  Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Ifjúsági Tagozata
  Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület
  Tápiómenti Mozgáskorlátozottak Egyesülete
Dél-alföldi régió  
  Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány
  Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesülete
  Szarvasi Mozgássérültek Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Mozgáskorlátozottak Dél-alföldi Regionális Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete
Észak-magyarországi régió  
  Mozgáskorlátozottak Heves Város és Vonzáskörzetének Egyesülete - Ifjúság Csoport
  Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Mozgáskorlátozottak Nógrád Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén- Térségi Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesülete
  A Mozgássérültek Heves Megyei Egyesület - Gyöngyösi csoport
  "Jövőnkért" Mozgáskorlátozottak és Fogyatékkal Élők Érdekvédelmi Közhasznú Egyesületének ifjúsági csoportja, Tállya
  Hatvan Város és Környéke Mozgáskorlátozottainak Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete
Közép-dunántúli régió  
  Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesülete
  Mozgássérültek Aktív Egyesülete
  Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete
  Mozgássérültek Várpalotai Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Dorogi Mozgássérültek Regionális Érdekképviseleti- és Sportegyesülete
Dél-dunántúli régió  
  Mozgássérültek Tolna Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja
Nyugat-dunántúli régió  
  "Camelot" Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete
  Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja
  Vas Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének Ifjúsági Klubja

Az Országos rendezvényekről itt olvashatsz


Az országos ifjúsági események, programok beszámolói, hírei

Ebben az évben egy nagyobb szabású rendezvényt (Nagykőrös - Ifjúsági Napok) szerveztünk a MEOSZ Központjából az ifjúság részére, illetve egy múzeumlátogatást a Szépművészeti Múzeumba, ahol a Degastól Picassóig című ideiglenes kiállítást tekintettük meg.

A fő célunk idén a helyi ifjúsági csoportok munkájának támogatása és új ifjúsági csoportok létrehozása és bővítése volt. Ennek keretében kezdtük meg a szociális, bentlakásos intézmények felkeresését abból a célból, hogy kiderítsük van-e náluk, 40 évnél fiatalabb mozgáskorlátozott lakó. A felkeresések folyamatosan zajlanak, amelyben nagy segítséget nyújtanak Ifjúsági Tagozatunk önkéntesi, koordinátorai. Ahol fiatalokra bukkanunk, felvesszük velük a kapcsolatot és igyekszünk bevonni őket a hozzájuk legközelebb eső ifjúsági csoportunk programjaiba.

A MEOSZ által 2010 őszén megtartott sorstársi tanácsadó képzésen zömében 40 év alatti sorstársak vettek részt, akik közül többen a helyi ifjúsági csoport vezetői is egyben. Fontos szempont a sorstársi tanácsadók 2011-től induló tevékenységében, hogy kiemelten segítsék a fiatal mozgáskorlátozottakat. Ezáltal közvetve még több fiatallal bővülhet az ifjúsági csoportok létszáma.

Összesen 33 MEOSZ egyesülettől, ifjúsági csoporttól, illetve a Mozgássérültek Aktív Egyesületétől és a Mozgássérült Fiatalokért Alapítványtól kaptunk összefoglaló anyagot ehhez az ifjúsági kiadványunkhoz a 2010-es programjaikról, tevékenységükről.

Összességében elmondhatjuk, hogy 2010-ben is sok tapasztalattal gazdagodtunk és megújult energiával, friss erővel folytathatjuk az egyesületeinkben, ifjúsági csoportjainkban elkezdett munkát.

***

Ifjúsági Napok Nagykőrösön, 2010. június 21-23.

A nagykőrösi Ifjúsági Napok keretében Interaktív Konferenciát tartott a MEOSZ Ifjúsági Tagozata 2010. június 21-22. között "Tapasztalat-csere az ifjúsági kérdésekről" címmel. A konferenciára szép számmal érkeztek előadók és olyanok is, akik élőben és interneten is követhették az előadásokat.

Az első napon öt előadást hallgathattunk meg. Dzjadiga Nelli MEOSZ ifjúsági koordinátor és Lantosné Balázs Erika Békés megyei ifjúsági koordinátor beszélt a Ki mit tud? rendezvény jelentőségéről és megszervezésének fontos lépéseiről. Mindketten kihangsúlyozták, hogy bár nem volt könnyű megszervezni a programot a sok pozitív visszajelzés minden fáradságért kárpótol. Berki Viktória, Vas megyei koordinátor a programszervezés nehézségei közül kiemelte, hogy nagyon kevés fiatal jár el klubfoglalkozásra. Tóth Mónika Észak-alföldi regionális koordinátor és Vass Teodóra az ifjúsági táborok szervezésével kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg velünk.

Vid Natasa és Dzjadiga Nelli hangsúlyozta, hogy nem a mennyiségre, hanem a minőségre érdemes törekedni, hiszen kis létszámú csoportnak is fontos programokat szervezni.

Spiegler Csaba, Közép-Magyarországi regionális ifjúsági koordinátor távollétében Péter Pál Péter, önkéntes segítő tartotta meg a "Magyarország mindenkié!" - turisztika, szabadidő, utazás című előadást, amelyben kiemelte, hogy mennyire fontos, annak feltérképezése, hogy hol találhat egy fogyatékossággal élő ember akadálymentes helyszínt, ha aktívan kívánja eltölteni a szabadidejét. A nap utolsó előadása szintén programszervezésről szólt, csak egy konkrét példán keresztül mutatta be ennek lépéseit, illetve az anyagi és egyéb források megteremtésének módjairól beszélt Kis-Juhász Zsolt, a Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány elnöke.

A második napon nyolc előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Nagy örömünkre Hegedüs Lajos, a MEOSZ elnöke beszélt a MEOSZ hosszú távú ifjúsági terveiről. Többek között megemlítette, hogy egy országos sorstársi tanácsadó szolgálat beindítását tervezik, amelyben fontos szerepe lehet az Ifjúsági Tagozatnak.

Az előadásokban szóba került az önismeret fontossága a munkavállalás és a felnőtté válás során. A felnőtt ember vágyat érez arra, hogy önálló legyen, önállóvá váljon a tanulás, a munka, vagy szabadidő hasznos eltöltésekor. Mindezekről beszélt az integráció kapcsán Kócziánné Szalai Teréz, a Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület rehabilitációs munkatársa és Bergman Károly az egyesület ifjúsági referense. Dr. Kerekes Edit, Dél-dunántúli koordinátor a tanulás fontosságát hangsúlyozta, és beszámolt a Pécsi Tudományegyetem fogyatékossággal élő hallgatói számára biztosított szolgáltatásokról. Dani Gyöngyi munkavállalási tanácsadó és paralimpikon a munkavállalás és a sportolás fontosságáról, lehetőségeiről beszélt; mindkettő elősegítheti az önállóvá válást. Kiss Csilla, pszichológus a "Mit jelent felnőtté válni?" izgalmas kérdését feszegette elődadásában. Nagyon elgondolkodtató volt, hogy milyen gyakran viselkedünk gyermekként, annak ellenére, hogy már felnőttek vagyunk.

A harmadik napon az ifjúsági csoportok vezetőinek tartottunk kommunikációs készségfejlesztő foglalkozást, amellyel a "segítő" tevékenységük során felmerülő nehéz helyzetekre kerestünk megoldásokat.

A nagykőrösi Ifjúsági Konferenciáról élő videó közvetítést sikerült megvalósítsunk. A közvetítést a nézők a számítógépükön a Windows rendszer részeként telepített Windows Media Player alkalmazással tudták nézni. Ehhez ingyenesen használható programokat és egy kb. 50 000 Ft-os célhardvert használtunk fel. A közvetítést átlagosan 10 néző követte, a legnagyobb nézettség 22 fő volt. A közvetítéssel párhuzamosan lehetőség volt egy egyszerű webes fórumon keresztül az elhangzottakhoz hozzászólni.

Dzjadiga Nelli, MEOSZ IT ifjúsági koordinátor, Dunaújváros
Vid Natasa, MEOSZ IT ifjúsági koordinátor, Budapest
Vid Gábor, villamosmérnök, Niphargus Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület, Jósvafő

***

 

A Mozgáskorlátozottak Heves Város és Vonzáskörzetének Egyesületétől a nagykőrösi ifjúsági találkozón két fővel képviseltettük magunkat.

Örömteli kezdeményezésként fogadtam a dr. Hegedüs Lajos Elnök Úrnak a "sorstársi tanácsadó" szolgáltatás megvalósításáról szóló előadását az egyesületek mindennapi életében. Ebben lehetőséget látok elsősorban a sérült fiatalok tekintetében, hiszen problémáikat, kérdéseiket egy hasonló helyzetben élő sorstárstól, segítőtől könnyebben tudják/merik igénybe venni, elmondani és közösen megoldást találni, vagy a lehetőségeket feltérképezni.

Alkalmunk volt a kézműves tábor résztvevőinek szebbnél szebb munkáit megtekinteni, a festménykiállítás képeit megcsodálni.

Mindenképpen meg szeretném említeni Irénke néni a kedvességét, gondoskodását, amelyet az ott tartózkodásunk alatt nyújtott a csoportunk számára. Azt gondolom, ha mi is hasonló lelkesedéssel és tenni akarással fogjuk folytatni, mint ahogyan Ő teszi, akkor minden téren biztos siker várható.

Kocsis Norbert, ifjúsági csoportvezető;
Kozma Mónika, ifjúsági csoportvezető helyettes,
Mozgáskorlátozottak Heves Város és Vonzáskörzetének Egyesülete, Heves

 

… úgy gondolom, leginkább közös erővel tudjuk képviselni a fiatalok érdekeit. Ehhez azonban tájékozottnak kell lennünk az egyes megyei, illetve regionális csoportok tevékenységéről. A konferencia remek lehetőség volt arra, hogy közösen megvitassuk a fontos kérdéseket, illetve segítsünk egymásnak tapasztalatainkkal. Értékes információkat hallhattunk többek között a munka világában való boldogulásról, illetve a fogyatékossággal élők önállóságának fontosságáról, a fogyatékossággal élő fiatal felnőtté válásáról, illetve arról, hogy a szülő miként éli meg ezt a folyamatot. A konferenciának csapatépítő jellege is volt. Remélem, részese lehetek még hasonló rendezvénynek.

Berki Viktória, Vas megyei ifjúsági koordinátor

 

Szerintem nagyon fontosak az ilyen találkozók, mert könnyebben meg tudjuk beszélni a személyes tapasztalatainkat. Nagyon sok új információhoz jutottunk. Itt jöttem rá mennyire fontos is a kommunikáció, egymás közt és a csoportokon belül is.

Szeretném tovább adni az ott szerzett (tudást) jártasságot a csoportomnak, hogy mennyire tágas is ez a világ csak nekünk is nyitni kell kifelé. Mennyi mindent elérhetünk (megtehetünk), mi mindenre képesek lehetünk, ha megfelelően használjuk a tapasztalatokat.

Itt hallottam először a barlangászásról. Bevallom azt hittem ez nem komoly. A rendezvényen láthattam egy filmet, amin mozgássérült fiatalok "barlangásztak" és teljesen elvarázsolt. Szeretném, ha a csoportom is részt vehetne egy ilyen túrán, így a következő feladatomként ezt tűztem ki.

Lantosné Balázs Erika, Békés megyei ifjúsági koordinátor

 

Nagyon örülök, hogy részt vehettem a konferencián és elmondhattam tapasztalataimat az Európai Önkéntes Szolgálattal (EVS) kapcsolatban. Ez a lehetőség a mozgássérült fiatalok előtt is nyitva áll. A konferencia olyan témákkal foglalkozott, amelyek sok fiatalt érintenek, foglalkoztatnak és lehetőség volt a felmerülő kérdések megbeszélésére is. Nem utolsósorban fontos volt számomra, hogy találkozhattam azokkal, akikkel a távolság miatt csak ritkán van módunk személyesen beszélni.

Pécsi Gertrúd, Nyugat-dunántúli ifjúsági koordinátor,
"CAMELOT" Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete

 

Örülök, hogy létre jött ez az Ifjúsági konferencia! Annak ellenére, hogy 334 km utaztam nagyon megérte. Mivel hivatalosan 2010. május 28-án választottak meg ifjúsági csoportvezetőnek és csak most találkoztam veletek először, nagyon örülök, hogy személyesen is megismerhettelek benneteket. Végre tapasztaltam és tapasztalom, hogy megmozdulunk, nem hagyjuk kárba veszni az életünket és nem hagyjuk sorstársainkét sem. Úgy gondolom nehéz feladatot vállaltunk, de kis lépesekben sokra visszük.

Az interaktív megoldás is nagyon tetszett, mert azok a sorstársak is követhették az előadást, akik nem tudtak eljönni. Egyszóval nagyon színvonalas, érdekes és barátságos összejövetelen vehettem részt.

Sziva Beáta, Zala megyei ifjúsági koordinátor

Észak-alföldi régió

Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja

Ifjúsági csoportunk meghívást kapott a Jósa András Múzeum januári kiállítására, ahol az Antal-Lusztig gyűjteményt tekinthettük meg. A megnyitón rendhagyó tárlatvezetést tartott Dr. Antal Péter a gyűjtemény tulajdonosa. Hatalmas lelki töltődéssel mondunk köszöntet a múzeum dolgozóinak és gyűjtemény tulajdonosának hogy különleges bánásmóddal és figyelemmel voltak ránk.

2010. augusztus 9-től 13-ig adott otthont az Esély Centrum 20 fiatal ifjúsági csoporttagnak, ahol egy hetes táborban és továbbképzésen vehettünk részt. Mint már megszokhattuk, idén is színes programokkal telt el a hét. Egész napos kirándulást tettünk a nyíregyházi állatparkban. Többek között megnéztük az újonnan megnyílt Zöld Piramist is, melyben nagyon sok érdekes, és sok esetben ijesztő állatot láthattunk. A Park hotelben tett látogatásunk alkalmával a honfoglaló magyarok szokásairól, viseletéről, életéről hallhattunk előadást. Megtudhattuk, hogy alakult ki íjaik különleges formája, és hogy miért féltek tőlük Európa "civilizált" népei. A sokrétű és élvezetes előadás után az érdeklődők kipróbálhatták milyen is egy íjjal célba lőni, illetve volt lehetőség a lovaglásra, vagy az úszásra is. Az egyik legszórakoztatóbb program a "Ki Mit Tud?" volt, ahol a bátrabbak megmutathatták, hogy milyen jó énekesek. Idén is, immár hagyományként, látogatást tett nálunk a nyíregyháza kutyaiskola, és egy izgalmas bemutatóval kedveskedett.

2010. november 4-én az ifjúsági csoport tagjai és az Egyesület Elnöksége kirándulást tettek országunk néhány méltán nevezetes helyén. Első állomásunk Sárospatak volt, ahol megnéztük a Rákóczi várat. Nem csak történelmi információkkal lettünk gazdagabbak, hanem egy-egy szoba berendezésén keresztül megtudhattuk, hogy nézett ki a vár a különböző századokban. Következő állomásunk Hollóháza volt, ahol a megcsodálhattuk a világhírű porcelántárgyakat. Lehetőségünk nyílt porcelánfestés kipróbálására is.

A kirándulás talán legemlékezetesebb élménye Vizsolyhoz kötődik. Megérkezésünk után megnéztük a Görög Katolikus és a Református templomot Miután megtekintettük a Biblia kiállítást, egy izgalmas élményben lehetett részünk a Biblianyomtató Műhelyben, ahol egy XVI. századi nyomdát rendeztek be. Nem csak meghallgattuk, hogyan sikerült kiharcolni a nyomtatás lehetőségét, hanem eljátszottuk az egész történetet. Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondom, hogy alig várom a következő kirándulást!

Az ifjúsági csoportunk részt vett még az év folyamán a gyulaházi Integrált Sportnapon, a nyíregyházi VII. Fogyatékossággal Élők Művészeti Fesztiválján és a Művészeti Heteken, illetve a Nyírsuli Fogyatékkal Élők Sporttalálkozóján.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Bozsik Mihályné Ildikó
Cím: 4400 Nyíregyháza, Tiszavasvári u. 41.
Tel.: 06-42-410-522
E-mail: csampacsirke@freemail.hu

Szabó Katalin, ifjúsági csoporttag;
Bozsik Mihályné Ildikó, ifjúsági koordinátor,
Nyíregyháza


Mozgássérültek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja

Az idei programjaink közül a nyári táborunkat emelném ki. Íme, egy kis ízelítő:

Táborunk helyszíne a Sípos Orbán Kollégium volt Szolnokon. Ez egy mozgáskorlátozottak számára is jól használható kollégium. A táborlakókkal közel egy hetet töltöttünk együtt.

Meglátogattuk a tőlünk nem is olyan messze lévő lovas iskolát. Bérelt autóbusszal körsétát tettünk a városban, ami körül belül egy órás program volt. Bejártuk a város fontosabb útvonalait. Ellátogattunk a Bagolyvár Vadasparkba. Itt sajnos nem volt szakértői vezetés, de lenyűgözött mindenkit a sokféle simogatást váró állat.

Este a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes szórakoztatta a táborlakókat. Műsoruk mindenki számára élvezetes, és felejthetetlen volt. Az Alcsi Szabadidőközpontban lehetőségünk nyílt sportolásra, aktív pihenésre.

A visszajelzések és az azóta eltelt időben folytatott baráti beszélgetések is megerősítik, hogy akik táborunkban részt vettek, jól érezték magukat, jól szórakoztak, és igazi baráti közösség alakult ki! Már tervezzük a jövő évi tábort! Tarts velünk Te is a következő programunkra, táborainkba!

Fontosnak tartom azt is, hogy a hétköznapok során is odafigyeljünk egymásra és tartalmas dolgokkal töltsük ki az időnket. Ajánlom figyelmetekbe a Zenebár net-rádiót. Hallgass bele! Nem bánod meg! Itt mosolyra nyílik a szád, a kezed ritmusra jár! Itt olyan muzsika megy, amit Te szeretnél! Ne habozz! Zenebár, ahol a legjobb zene vár! http://zenebar.net/

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Tóth J. Krisztián
Cím: 5000 Szolnok, Somogyi B. út 4/a.
Tel.: 06-20-396-0539
E-mail: hardboxer@citromail.hu
Web: http://www.meoszinfo.hu/interaktiv/egyebcsoportok_7/

Tóth J. Krisztián, ifjúsági koordinátor,
Szolnok

Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete

Ifjúsági tagozatunk ebben az évben is több színvonalas rendezvényt szervezett az Észak-alföldi régióban. Kétszer is tartottunk regionális ifjúsági megbeszélést, ahol egyeztettük a részleteket, terveket készítettünk, beszélgettünk.

Továbbra is együttműködtünk más területek ifjúsági koordinátoraival, önkénteseivel, érdekvédelmi szervezeteivel, illetve több országos, megyei és városi rendezvényen vettek részt közösen a mi régiónk fiataljai.

Áprilisban két kiállítást tekintettünk meg a megyei ifjúsági tagozat tagjaival a Modemben. Az egyik a Csinszka nevezetű festészeti kiállítás Márffy Ödön munkáiból, a másik a Genezis-projekt volt Berszán Zsolt műveiből. Megtekintettük továbbá a Kölcsey központ kiállításait is, ahol elsősorban az Afgán Nemzeti Hadsereg című képriport sorozat volt kiemelkedő.

Néhány tagtársunk részt vett a Fehér Bot Alapítvány és a Ki-Látó Ifjúsági Iroda szervezésében lezajló állatparki látogatáson, Nyíregyházán.

Júniusban néhányan a Regionális Ifjúsági Tagozatból részt vettek a "Civil érdekérvényesítés Európában" című kétnapos nemzetközi szemináriumon és a "Hatékony összefogás - eredményes érdekérvényesítés: a CÉHálózat önállósodása" című szakmai konferencián, Budapesten, amit a Kézenfogva Alapítvány szervezett. Rengeteg érdekességet hallhattak a résztvevők például a civil szervezetek finanszírozásáról, a fogyatékos emberek külföldi helyzetéről, életkörülményeiről.

Idén három nagyobb rendezvényünk is volt, a Kihívás Tábor Felsőtárkányon, a MEOSZ Ifjúsági Tábor Szolnokon, és Debrecenben a Karneváli Ifjúsági Napok. Ezekre a rendezvényekre az egész ország területéről érkeztek résztvevők, épek és fogyatékossággal élő fiatalok.

A Kihívás Tábor az akadályok leküzdéséről, a bennünk rejlő értékek felfedezéséről, képességeink kibontakozásáról, egymás megismeréséről, önbizalmunk növeléséről és csapatmunkáról szólt. Célunk az volt, hogy táborozóink felfedezzék saját lehetőségeiket (és ne a korlátaikat), önbizalmuk, önértékelésük megnövekedjen. Mindez hatással legyen fizikai lelki állapotuk javulására. Mi, az önkéntesekkel együtt, csak a feltételeket biztosítottuk, de mindezt a táborozóink váltották valóra!

A programok között szerepelt akadálypálya leküzdése, éjszakai túra vadregényes utakon, látogatás a közeli Vadasparkba és a lovas iskolába, kirándulás a környéken, pl. Egerbe.

A tábor lakói ügyesen részt vettek a főzőversenyben, mind a két csapatban összedolgoztak a csapattagok, közösen dolgoztak és finom, kreatív ételek készültek a megadott alapanyagokból. Mind a két csapat kapott díjat, mert ügyesen összedolgoztak, csapatmunkát végeztek, és igazi csapattá kovácsolódtak össze a verseny végére. A verseny győztes étele a "Kihívás" nevet kapta.

A Hajdú-Bihar Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete rendezésében júliusban ismét részt vettünk a Tarka-barka Fesztiválon. Rendőrmotoros, katasztrófavédelmi és haditorna bemutató szórakoztatta a kicsiket és a nagyokat. A terápiás- és segítő kutya bemutató szintén sikeres volt. Az ifjúsági tagozat pedig sportlehetőségek bemutatásával nyűgözte le a látogatókat. A színpadi előadások közül kettőt emelnék ki: Borsy Ádám csoporttagunk fellépését, illetve a Mandala Dalszínház műsorát.

Augusztusban folytatódott a rendezvények sorozata, megszerveztük a Virágkarnevál idejére a Karneváli Ifjúsági Napokat. Sajnos kevesen jöttek el, de azok, akik ott voltak, jól érezték magukat! Megnéztük - többek között - a Kardos Tánccsoport Egyesület mutatványát is. A másnapi Virágkarnevál szintén maradandó élményt jelentett az immár nagyobb számban jelen lévő sorstársainknak.

Első alkalommal vettem részt a debreceni Virágkarneválon. A szervezőknek köszönhetően az első sorban foglalhattunk helyet, így a felvonulás minden percét zavartalanul élvezhettük, nem állt elénk senki. Az is nagyon tetszett, hogy lehetőségünk volt kicsit megismerni a várost, illetve kirándulni a Nagyerdőben. Tóth Mónikáék nagy türelemmel foglalkoztak velünk, kísértek minket. Külön élményt jelentett az, hogy busszal minden gond nélkül eljutottunk a kívánt helyre. Bár több városban is ilyen jól működne az akadálymentes tömegközlekedés!

Pécsi Gertrúd,
"Camelot" - Győr

A következő ifjúsági program szeptemberben a Civil Kavalkád rendezvény volt. A szolnoki Kossuth téren került sor a rendezvényre, és különböző civil szervezetek bemutatkozását, illetve kulturális csoportok színvonalas előadását láthattuk.

Utolsó programunkat december elején tartottuk meg Debrecenben, a Kölcsey központban. Tagjaink közül többen is részt vettek a P-Box zenekar világszínvonalú koncertjén.

Végezetül meg szeretnék említeni néhány olyan nevet, akikre büszkék vagyunk. Tóth J. Krisztiánt, aki nem is olyan régen egy netrádió műsorvezetője lett, Tardy Krisztinát, aki fénykép kiállítással kápráztatta el a közönséget, és Borsy Ádámot, aki többszöri zenei fellépéseken mutatta meg kibontakozó tehetségét.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Tóth Mónika
Cím: 4025 Debrecen, Széchenyi u. 35-37.
Tel.: 06-52-527-207, 06-30-622-4216
E-mail: monit@freemail.hu
Web: http://www.meoszinfo.hu/interaktiv/egyebcsoportok_19/

Tóth Mónika,
az Észak-alföldi régió ifjúsági koordinátora,
Debrecen

Közép-magyarországi régió

Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Idén is több ifjúsági programon képviseltette magát az Egyesületünk ifjúsági csoportja. Márciusban a MEOSZ Ifjúsági Tagozata és a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete által közösen szervezett múzeumlátogatáson vettünk részt. A Szépművészeti Múzeum Degas-tól Picassóig című tárlatát tekintettük meg.

Áprilisban az egyik hétvégén közös kávézásra és beszélgetésre hívtam össze a csoportunk tagjait, egy hangulatos budapesti kávéházba. Csatlakozott hozzánk, egy fiatal gimnazista lány, aki a tagozat immár legfiatalabb tagja lett. Ismerkedtünk egymással és egy jó kávé vagy tea mellet az élet dolgait fejtegettük.

Az idei évben is június elején megrendezte Egyesületünk a regionális esélyegyenlőségi napot, ahol az ifjúsági tagozat is képviseltette magát. A délelőtt a Madách Imre Művelődési Központban az ifjúsági tagozat által meghívott Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület erénykerekét pörgethették meg többek között az idelátogató kicsik és nagyok egyaránt.

A nyár folyamán segítettem Tóth Mónikának (Észak-alföldi regionális ifjúsági koordinátor) a "kihívás tábor" szervezésben valamint Létravértesen a Tarka Barka fesztiválon vettem részt az Észak-alföldi regionális ifjúsági tagozattal együtt. Itt kerekesszékes akadálypályát építettünk, ezen kívül az idelátogatók a mi standunkon a kosárlabdát és a franciák egyik kedvenc sportját, a bocsát próbálhatták ki.

Közös programunk volt még az Észak-alföldi ifjúsági tagozattal együttműködve a "debreceni karneváli ifjúsági napok" című rendezvény is. A virágkarnevál ismét látványos volt, ezen kívül volt veterán jármű bemutató, koncertek, kirakodó vásár.

Nyár végén Tóth J. Krisztián (Jász-Nagykun-Szolnok megye ifjúsági koordinátor) meghívására "Civil Kavalkád Szolnok" rendezvényen vettem részt. Az ottani kis csapattal együtt néztük végig a műsorokat. Számomra a legemlékezetesebb a Roll Dance Budapest fellépése volt. Külön érdekessége a csapatnak, hogy épek és mozgássérültek táncolnak vegyes párokban.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Spiegler Csaba, Roszik Csaba, Lakatos Csaba
Cím: 2600 Vác, Pf. 97.
Tel.: 06-30-995-2028; 06-30-555-4866
E-mail: spiegler.cs@gmail.com; mkmore@invitel.hu

Spiegler Csaba,
Közép-magyarországi regionális ifjúsági koordinátor

Mozgáskorlátozottak Érd és Környéke Egyesületének Ifjúsági Csoportja

Egyesületünk, hatéves működése alatt, nem kis erőfeszítéseket tett, hogy a fiatalabb korosztályt is elérje. Meggyőződésünk, hogy jóval több ifjabb korú sorstársunk él a városban és a környékbeli településeken, ám - pontosan nem tudni mi okból - nem szívesen vállalják a közösséget a hasonló gondokkal küszködő társaikkal, vagy még nem szereztek tudomást arról, hogy működik a szerveztünk. Ennek ellenére, 2010-ben is több olyan sikeres rendezvényünk volt, amelyen ifjúsági tagozatunk tagjai is szívesen részt vettek.

Az év elején konduktor vezetésével kondicionáló tornát tartottunk kisebb csoportoknak, illetve személyre szabott gyakorlatokat végezhettek többen, heti két órában. Nagy örömünkre szolgált, hogy ezeken a "megmozgató tornákon" olyanok is megjelentek, akiket egyébként szinte lehetetlen volt otthonról kimozdítani. A zenére végzett gyakorlatok jó hangulatot kölcsönöztek az alkalmaknak, amelyeken egymást is megismerhették a résztvevők.

Mégis, a fiatalok által leglátogatottabb foglalkozásunk a csütörtök délelőttönként megtartott számítógépes szakkörünk, amelyen rendszeresen megjelennek azok a lányok és fiúk is, akik a már eddig megszerzett tudásukat szeretnék fejleszteni, vagy elakadtak valamiben, és szakértői segítségre van szükségük a számítógép használatában. Ezeken a délelőttökön remek a hangulat, a fiatalok egymást is szívesen támogatják, segítik a találkozásokon. Mint ahogyan a két - egy fiatal és egy idősebb művész által vezetett - rajzszakkörünk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egyesületben. Az alapvető elv, hogy az önkifejezésre mindenki képes, függetlenül attól, van-e rajzkészsége. Van, aki gobelint varr, van, aki nonfiguratív alkotásokat készít, de egyéb kézműves foglalkozásokkal is eltöltheti az idejét. A lényeg, hogy jó társaságban legyen, ahol felszabadulhat, jól érezheti magát néhány órára. A sikeres művekből pedig évente egyszer városi kiállítás születik, valamint időről-időre a székházban is közszemlére kerülnek a legkiválóbb munkák.

Fiataljainkra az évenként többször sorra kerülő nagyobb rendezvényeken is lehet számítani. Bálokon, nyári gulyás partikon jelen vannak, és szükség esetén önkéntes munkával is segítik a szervezet működését. Az új telephelyünk belső felújítását, kitakarítását ugyanis elsősorban önkénteseink segítségével tudjuk majd megoldani.

Ifjúsági tagozatunk a jövőben teadélutánokra is várja a fiatalokat, valamint a jövő esztendőben intenzívebb figyelmet szentelünk a továbbképzési és elhelyezkedési lehetőségek minél hatékonyabb felkutatásának.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Vitáris Ibolya
Cím: 2030 Érd, Alsó u. 5.
Tel.: 06-23-361-930, 06-20-344-7830
E-mail: mekeerd@citromail.hu

Bálint-Ábrahám Edit,
Mozgáskorlátozottak Érd és Környéke Egyesület elnöke;
Vitáris Ibolya,
ifjúsági csoportvezető

Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesülete

Fiataljaink ebben az évben is aktívan vettek részt különböző rendezvényeken.

A kerekesszékes és speciális kerékpáros ifjaink a májusban, Csepelen megrendezett, CSEFUSZ által szervezett sport napon jeleskedtek.

A Szegeden megrendezett speciális kerékpáros edző tábor keretén belül ismét megmutathatták sporttudásukat és akaraterejüket.

Gratulálunk Váradi Tamásnak és Kovács Andreának az első helyezettek kupájáért és kitartásukért!

Ezen eseményen való részvétel nem jöhetett volna létre a Csepeli Önkormányzat anyagi támogatása nélkül. Köszönjük!

Azért szeretjük "Szegedi-versenyek" rendezvényt, mert, nem csak versenyek vannak, hanem kulturális programok is. Szeretem azt is, hogy önállóan kell döntéseket hoznom és önállóan kell élnem a kempingben.

Váradi Tamás

Egyesületünknek már 4 fiatal tagja van. A két ifi sorstársunk, aki sportban nem tud részt venni, a klubnapjainkon segítségükkel támogatják munkákat.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Dóra Jánosné elnök
Cím: 1211 Budapest, Posztógyár u. 7.
Tel.: 06-1-278-2274, 06-30-400-7325
E-mail: csmoe@freemail.hu

Dóra Jánosné, elnök,
Budapest

Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesülete

Sajnáljuk, hogy nem büszkélkedhetünk egyesületi keretek közt ifjúsági csoporttal. Azonban igyekszünk együttműködni a településünk és a kistérségünk fiatalokkal foglalkozó intézményeivel és civil szervezeteivel. A közelmúltban keresett meg a Budaörsön élő magyar cselgáncs nagy ikonja, Tuncsik József, hogy ismét szeretne mozgáskorlátozott fiatallal foglalkozni, melyre már volt példa a múltban.

Az általunk szervezett VIII. Empátia Napon Peller Anna énekes előadásán különböző sérültségű fiatalok (mentális sérült, mozgássérült, látássérült) önfeledten szórakoztak, táncoltak, énekeltek.

A legnagyobb visszhangot a Jövő Városa játék váltotta ki. Nyolcfős csoportokban azt kellett képzeletben megalkotni, milyen legyen Budaörs 2020-ban. A többórás játék utolsó, 22 kérdésből álló blokkja bizonyult a legizgalmasabbnak. Mindenki kapott egy jelképes összeget, ebből kellett a 22 terület között fontossági sorrendet teremteni. Az oktatás és nevelés kapta a legnagyobb összegű innovációs támogatást.

A fiatalabb korosztály körében is népszerűek a térségi Esélyegyenlőségi napok, Parasportnapok. Nekünk is van egy kerekesszékes matek-és számítógépes "zsenink", Debreczeni Tibor személyében, de sajnos a tudása jelenleg nincs kihasználva.

A budaörsi Illyés Gimnázium igazgatója, Árendás Péter és a Mexikói úti Mozgásjavító Iskola igazgatója, Nádas Pál egy 100db-ból álló fotókiállítás megrendezését közös megrendezését tervezik.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Ecseri Imre
Cím: 2040 Budaörs, Szabadság u. 26.
Tel: 06-23-441-264
E-mail: ecseriimre@invitel.hu

Ecseri Imre, elnök, Budaörs

Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Ifjúsági Tagozata

Ebben az évben is egy fergeteges szilveszteri bulival kezdtük meg az Új évet, most is reggelig tartott a rendezvény.

Utána sajnos anyagi támogatások hiányában nagyon kevés rendezvényünk volt. Idén többször is ellátogattunk a Szépművészeti Múzeumba, két időszaki kiállítást néztünk meg: Botticellitől Tizianóig, Degas-tól Picassóig

Tavasszal az Operett színházban voltunk 12 fővel, ahol "A Bajadér" című előadást tekinthettük meg. Az Operett Színházzal már évek óta szoros együttműködésben vagyunk, kedvezményes színházjegyeket biztosítanak számunkra.

Júliusban zajlott le az immár hagyományos ifjúsági táborunk. Ebben az évben, Sopronban nyaraltunk egy hétig. Megnéztük Sopron nevezetességeit, ellátogattunk Kőszegre, Nagycenkre. Külön busszal átmentünk Ausztriába, ahol megnéztük a Léka-várat, a Fraknó-várat, valamint Eisenstadt (Kismarton) városát. Részt vettünk egy egész napos Fertő-tavi hajókiránduláson. Különösen nagy élmény volt számunkra, amikor felszállhattunk egy 50 éves IKARUS buszra, mellyel átmentünk Fertőrákosra és vissza.

A soproni táborunk előtt zajlott le a MEOSZ szervezésében a nagykőrösi tábor. Beszámolót hallhattunk az egyik nagykőrösi résztvevőtől, hogy ott milyen célok, problémák fogalmazódtak meg, és ezeket a saját tagozatunkra nézve hogyan tudjuk hasznosítani.

A budapesti Vidámpark és a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete immár 12. alkalommal rendezte meg nyílt napját, a fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok számára októberben. A Vidámparkba az egész ország területéről érkeztek mozgás-, látás- és hallássérült fiatalok. Mindenki nagy-nagy örömmel ült fel a működő játékokra - és a tavalyi évvel ellentétben idén az időjárás is kedvezet számunkra. Mint eddig mindig, most is önkéntesek segítenek a be- és kiszállásban, a játékok biztonságos használatában.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Szabóné Benedek Zsófia
Cím: 1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 43.
Tel.: +36-1-329-5299
E-mail: tavbp@freemail.hu

Tábiné Hídvégi Csilla, az MBE munkatársa, Budapest

Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület

Szociális szolgáltatásainkat a megszokott magas színvonalon végezzük mind szélesebb körben, több településen az ellátottak nagy megelégedésére. A mai világban nagyon nagy szükség van arra, hogy a fizikai ellátáson kívül lelki támogatást is tudjunk nyújtani az szociális ellátásban részesülők elmagányosodásának megakadályozása végett. Ez a probléma eddig is jelen volt munkánkban, de egyre nagyobb jelentőséggel bír. Civil szervezetként, sokszínű szerteágazó programokkal és pályázatokkal gazdagítjuk tevékenységeinket.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fogyatékossággal élők számára meghirdetett felhívására benyújtott pályázat révén Dunabogdányban, Visegrádon, Tahitótfaluban, Pócsmegyeren és Pomázon összesen 24 háztartás részesült támogatásban hagyományos izzók energiatakarékossá történő cseréjében. 2010 szeptemberében a budapesti Állatkertben tettünk látogatást, októberben pedig a Budapesti Vidámparkban részt vettünk a fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok számára rendezett nyílt napon. Egyesületünk 50 fővel képviseltette magát, mivel családoknak, családtagoknak is lehetőséget biztosítottunk egy felejthetetlen közös élményre.

Nyári kezdéssel végigkísérve az őszt "Cserebogár-csapatunk" programjaiba becsempésztük a környezeti nevelést, a környezettudatosság, a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás eszméjét. Játékos integrált foglalkozássorozatunk, mely a "Nem minden szemét hulladék" címet kapta ESZA Kht. támogatással, az ALU-go és Cellux csoport közreműködésével, némi önerővel és lelkes önkéntesekkel valósult meg. Ezen program keretében október 23.-án megtisztítottuk a Kálvária mögötti erdősávot: az eredmény 27 db csordultig teli szemeteszsák volt. Köszönjük nem csak dunabogdányi illetőségű "szemétgyűjtőinknek", nektek, Kedves Cserebogarak, hogy sikerült felszámolnunk az erdei idillbe nem való hulladék lerakatot.

Novemberben indult útjára a Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulat "Nyitott kör - Nyitott közösségek" című projektje, melyben részt vesz "Cserebogár-csoportunk" is. A program keretében dráma, önismereti, készség- és kompetenciafejlesztő foglalkozások, majd nyári tábor kerül megszervezésre.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Kócziánné Szalai Teréz
Cím: irodai - 2000 Szentendre, Halász u. 1.; levelezési - 2023. Dunabogdány, Kossuth L. u. 93.
E-mail: ckoczian@mailbox.hu, figyeljram@gmail.com
Web: www.cserebogar.hupont.hu

Kócziánné Szalai Teréz, Dunabogdány

Tápiómenti Mozgáskorlátozottak Egyesülete

Céljaink között szerepel többek között a tápiómenti településeken fogyatékossággal élő emberek összefogása, érdekképviselete, szakmai ügyekben való segítése.

A kéthetente pénteken tartandó ügyfélfogadásainkon a sérült társaink problémáira próbálunk orvoslást találni. Tanácsainkkal segítve bármely hivatalos ügyekben.

Júliusban rendeztük meg 7. alkalommal a "Sportnap az Esélyegyenlőség keretén belül" elnevezésű rendezvényünket. érkeztek szép számmal a sportolni, kikapcsolódni, szórakozni vágyó vendégeink, akik ép társainkkal együtt nagyon jó hangulatban töltöttek el egy kellemes napot. A helyezetteket serlegekkel és oklevelekkel jutalmaztuk.

Júniusban az idén 21. alkalommal megrendezett Nagykőrösi Alkotótáborban is részt vettek tagjaink közül.

Októberben a Nagykátai Sportcsarnokban tartottuk az Egyesület második Esélyegyenlőségi Napját, ahol szintén szép számmal voltak a megyéből a sorstársaink. A sportszámok győztesei érmékkel és oklevelekkel lettek jutalmazva.

A megyében számos településen hasonló rendezvényeken vettünk részt.

A Tápiómenti Önkormányzatokkal közösen összefogva beadtuk a pályázatot az Arany János Általános Iskola, Református Iskola, Óvoda, valamint a Polgármesteri Hivatal akadálymentesítésére, amely sikeres elbírálás alá került.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Török Imre
Cím: 2254 Szentmártonkáta, Kossuth L. u. 6.
Tel.: 06-30-434-5531
E-mail: torok97@freemail.hu

TÁME vezetősége és tagsága, Szentmártonkáta

Dél-alföldi régió

Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja

2010-ben két nagyszabású ifjúsági programot valósítottunk meg, amelyek a tavalyi rendezvényeink folytatásai voltak a népszerűségük révén.

Az egyik a Ki-mit-tud II. vetélkedő és kiállítás című rendezvény, amelyen közel 300 fő vett részt. Örömünkre szolgált, hogy sok a fellépni vágyó jelentkezett és minden kategóriában (ének, próza, zene, tánc, csoportos) volt számos fellépő. A kiállítási tárgyak ugyancsak elkápráztatták a nézőközönséget, nagy fejtörést okozva a zsűrinek. Láthattunk kézimunkákat, fotókat, festményeket, rajzokat, egyéb kiállítási tárgyakat. Minden kiállított tárgyon látható volt az igényes, szép, minőségi munka. Mindazok, akik részt vettek a programon élményekben gazdagon térhettek haza. Jó volt együtt lenni! Jó volt kikapcsolódni, örülni a szemet gyönyörködtető, szívet melengető előadásoknak!

A másik programunk az Integr-ÁLOM tábor II., amelynek helyszíne a mórhalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola volt. A táboron 25 fő mozgásfogyatékossággal élő gyermek és fiatal vett részt. Számos programot, tanulási és kikapcsolódási lehetőséget biztosított a tábor, amelyeknek a vezérfonala az ifjúsági munka, és a természeti értékek megismertetése volt, pl.: látogatás a Cacao Ifjúsági Klubba, az Aranyszöm Rendezvényházba, a Zákányszéken található Madárkertbe, a Szegedi Vadasparkba. Túrákat szerveztünk pl. a nagyszéksósi bivalygulyához, a Madarász tóhoz. A tábor keretein belül is szerveztünk Ki-mit-tud-ot.

Nagy örömünkre szolgált, hogy meghívást kaptunk a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Ifjúsági Tagozata által szervezett Ki mit tud II.-re.

Már a megérkezésünkkor örömmel tapasztaltuk a vendéglátók kedvességét és figyelmességét. Nagyon jól szórakoztunk a színes és változatos produkciókon, ahol a tapasztalt amatőr előadók mellett sok tehetséges fiatal is megmutatta tudását. A jó eladások még inkább izgatottá tették csoportunkat, miközben vártuk a saját fellépésünket, hogy meg tudunk-e felelni a kihívásnak, hogyan fogja fogadni a zsűri és a közönség a formabontó népdalprodukciónkat. A színpadon igyekeztünk tudásunk legjavát adni, és boldogan nyugtáztuk, hogy a közönségnek tetszett az előadásunk. Nagyon nagy sikerként könyvelhettük el, hogy népdalkörünk a kategóriájában az első helyen végzett. Külön öröm volt nekünk, ópusztaszerieknek, hogy más kategóriákban is sikeresen szerepeltünk. Csapatunk fáradtan, de a siker mérhetetlen örömével indult haza.

Tisztelet jár a szervezőknek a színvonalas rendezvényért. Munkájukat mi sem dicséri jobban, mint az a sok elégedett, boldog ember.

Széplaki Ferenc

Nagyon jól éreztem magam, mert sok érdekes fellépő volt a Ki-mit-tud-on. Sok ismerősöm jött el. Különösen Ádámnak örültem, akit az ópusztaszeri gyermektáborban ismertem meg.

Czöndör Márti

Nekem ez volt ELSŐ rendezvény, ahol műsorvezető voltam. A fellépők közül számomra nagy élmény volt hallani és látni Terdik Tibort (Szeged), zene kategóriában, Katona-Kis Dominikát (Szegvár), próza kategóriában, és talán szívemnek a legmeghatóbb előadást Németh Ádámtól, próza kategóriában Csongrádról. Bámulatos milyen bizonyítási vágy hajtotta a fellépőket!

Nagyon köszönöm a vendéglátást, és a lehetőséget, hogy műsorvezető lehettem, csodálatos élménnyel gazdagodtam!

Török Nicoletta

Nagy várakozással indultam el Csongrádra, az Integr-ÁLOM tábor helyszínére. Számos érdekes programon vehettünk részt, pl. ellátogattunk a Csipak-semlyékhez. Bár a terület le volt kaszálva ezért nem sok növényt láttunk, de egy-két állatot azért sikerült szemügyre vennünk.

A reggelek általában reggeli tornával kezdődtek. Volt, aki kifejezetten örült a dolognak. Gyakran a beszélgetések és a játék elhúzódott akár éjfélig is bár a kisebbek már időben elmentek aludni. Az egyik kedvenc programom a mórhalmi madárkertben tett látogatás volt. Rengeteg madarat láthattunk, de voltak ott mókusok, sőt még mosómedve is. Mikor délután visszaérkeztünk a csapat elkezdte elkészíteni a tábor zászlaját, amely valamennyijük keze munkáját dicséri. A zászló készítése után egy kis házi Ki-mit-tud-on vehettünk részt, ami egy kicsit lassan indult be, mert mindenki egy kicsit bátortalan volt. 1-2 produkció után viszont már sorban álltak a jelentkezők, hogy megmutathassák, ők mit tudnak.

Bodnár Zoltán

…a szerdai nap volt a legjobb az Integr-ÁLOM táborban, mert engem nagyon érdekelnek, a ritka, védett állatok. Főleg a bivalyok tetszettek! Jó volt találkozni a régi ismerősökkel. Köszönöm, hogy elmehettem!

Márti

A legjobban az tetszett a táborban, hogy volt idő,a mikor kedvünkre szabadon játszhattunk. … ha kellett segítettük egymásnak, odafigyeltünk a másikra. Sokat beszélgettünk esténként. Az utolsó napon ellátogattunk a vadasparkba, igaz minden évben voltunk itt Anyával, mégis sok újdonságot fedeztem fel. Mindenkinek köszönök mindent, amit értem tett!

Tibi

Elérhetőségek:
Kapcsolattartók: Czékus Ella, Faragó Péter
Cím: 6725 Szeged, Petőfi S. sgt. 75.
Tel.: 06-70-3767-490, 06-62-444-074
E-mail: czekus.mozgaskorl@gmail.com, faragop@vnet.hu
Web: www.mcsme.hu

Czékus Ella, ifjúsági szervező;
Faragó Péter, az Ifjúsági Tagozat vezetője,
Szeged

Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány

Az előző évekhez hasonlóan az idei évben is havi rendszerességgel tartottunk klubfoglalkozást, ahol változó aktivitással vettek részt Bács-Kiskun megye mozgáskorlátozott fiataljai, nyáron a szabadban sütés-főzés mellett, télen pedig a meleg klubhelyiségben vitattuk meg a világ történéseit. A kecskeméti Katona József Színházban idén összesen három előadást tekinthettünk meg kedvezményesen, több kerekesszékes fiatal részvételével.

Nem csak kulturális, hanem sportrendezvényre is ellátogattunk. Újra találkozhattunk a veszprémi kézilabdás világsztárokkal, akik szívesen "pózoltak" a közös fotózáshoz. Köszönjük a helyi szakosztály vezetőinek, hogy lehetővé tették számunkra a személyes találkozást a neves játékosokkal.

Néhány tagunknak lehetősége volt, hogy újra Vöröskeresztes táborozáson vegyen részt, igaz csak egy nap erejéig, de nosztalgiázásra ez is elég volt. A Magyar Vöröskereszt nyári táboroztatása idén jubilált, és régi "táborlakókat" is meghívtak az ünnepi műsorra.

Júliusban újra szabadtéri találkozónk volt, ahol Önkénteseink és a Szülők lángost sütöttek, a résztvevők "belépője" pedig sajt és tejföl volt.

A Nemzetközi Gyermektalálkozó alatt újra felállítottuk Esélyegyenlőségi Szemléletformáló Akadálypályánkat, amelyet fiatalok és felnőttek egyaránt kipróbáltak. Rendezvényünkön a megyei Esélyegyenlőségi Iroda munkatársai is részt vettek.

A tavasz folyamán Szemléletformáló Roadshow formájában Bács-Kiskun megye 5 településén (Lajosmizse, Soltvadkert, Baja, Dunaegyháza, Topma) mozgattuk meg egy kicsit másképp a helyi iskolásokat. Akadálypályán kellett bemutatniuk, hogy hétköznapi mozdulatokat, feladatokat hogyan hajtanak végre kerekesszékből, vakon, illetve hallás nélkül. Az 5 településen kívül még 12 helyszínen próbáltuk meg formálni, alakítani a résztvevő diákok szemléletét, a fogyatékosokkal szembeni magatartásukat.

Bikalra, a középkori Élménybirtokra szerveztünk kirándulást szeptemberben. A rengeteg látnivaló (madárröptetés, színházi előadás, lovagi torna, korhű épületek) mellett a középkori mesterségekbe is bepillantást nyerhettünk, sőt ki is próbálhattuk őket. A lovagteremben feltálalt ebéd ízében és mennyiségében is a régmúlt századokat idézte. Az élménybirtok dolgozóinak felénk tanúsított magatartása példaértékű volt.

A 2008-as Regionális Sportnap nagy sikere, és a visszajelzések arra sarkallták Alapítványunkat, hogy idén újra megszervezzük a Sportnapot (október 16.). Ismét lehetőség volt válogatott vívókkal párbajtőrözni, asztaliteniszezni, bocsázni, dartsozni és kosárlabdázni. Új sportágak is színesítették a kínálatot: kerekesszékes rögbi, íjászat és lövészet.

Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft. TÁMOP pályázatának keretében (október-december között) önismereti tréningen vehetnek részt az érdeklődő fogyatékossággal élő kecskeméti fiatalok. Ennek lebonyolítását, és a jövő tavasszal sorra kerülő konfliktuskezelő tréning, illetve a kézműves foglalkozások megszervezését Alapítványunk vállalta fel.

December elején bonyolítottuk le az Alapítvány első sportversenyét, a "Hírös Kupa" kerekesszékes asztalitenisz versenyt. A versenyen az ország kiemelkedő versenyzői vettek részt. Remek hangulatú, de mégis izgalmas mérkőzéseket vívtak egymással. A serlegeken és az érmeken kívül ajándékutalvánnyal is kedveskedtünk a helyezetteknek.

Együttműködési megállapodás alapján használatra megkaptuk a Vöröskereszt egykori irodahelyiségeit, melyeket akadálymentesítés után az épület más részeivel együtt nappali intézményként szeretnénk üzemeltetni.

Szociális szolgáltatásként házi segítségnyújtó szolgálatot is beindítottunk, hogy ezzel is segíteni tudjuk a rászoruló embereket.

Minisztériumi pályázaton az energiatakarékosság jegyében részt veszünk a háztartási gép-, illetve izzócsere programban. Így tagjaink zöme, és több nyugdíjas rászoruló is új hűtőgépet és/vagy mosógépet kap az Alapítványtól.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Kis-Juhász Zsolt
Cím: 6000 Kecskemét, Vadszölő u. 2.
Tel: 06-30-576-73-86
E-mail: mfa@freemail.hu
Web: www.mofa.shp.hu; http://www.meoszinfo.hu/interaktiv/egyebcsoportok_32/

Kis-Juhász Zsolt, elnök, Kecskemét

Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja

Az idei év első ifjúsági programja keretében ellátogattunk Gyulára, a Reneszánsz Napra, ahol érdekes volt látni a korhű ruhákat és emellett részt vehettünk különböző programokon.

Májusban, Anyák Napja alkalmából egy verses műsorral kedveskedtünk az anyukáknak, nagymamáknak. Emellett a Megyeházán a látássérültek fotópályázatán a Sárga és a kék című színdarabbal léptünk fel. Júniusban sikerült eljutnunk egy sportnapra, ahol díjat nem nyertünk, de a hangulat mindenért kárpótolt bennünket. Ellátogatott hozzánk a Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány kis csapata. A fogadásukra külön programot szerveztünk. Közösen megtekintettük a csülökparádét, majd kimentünk a Ligetbe is.

2010. június 21-23-ig, Nagykőrösön részt vettük az Ifjúsági Napok keretében egy interaktív konferencián, mely nagyon tanulságos volt számunkra.

Az "Akárki" című morális játékkal ellátogattunk a gyulai Büntetés Végrehajtási Intézetbe. Meglepő volt számunkra, hogy az elítéltek mennyire figyeltek a produkciónkra, valamint éreztük azt is mennyire megérintette őket az előadás.

Részt vettem a MEOSZ által szervezett sorstársi tanácsadói képzésen, amelyen hasznos ismereteket szerezhettem a sorstársakkal való foglalkozás terén.

Augusztus 9-13-ig, illetve november 2-5. között Kapcsolat Programot szerveztünk, amelynek célja az volt, hogy jobban megértsék egymást épek és sérültek, továbbá fontos célunk volt, hogy párbeszédet alakítsunk ki a két csoport között.

Hagyományainkhoz híven december 15-én megtartottuk karácsonyi ünnepségünket, ahol megajándékoztuk egymást.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Lantosné Balázs Erika
Cím: 5600 Békéscsaba, Kölcsey u. 27.
Telefon: 06-20-203-53-70
E-mail: egyesulet@citromail.hu

Lantosné Balázs Erika, ifjúsági koordinátor,
Békéscsaba

Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesülete

Az Ifjúsági csoportunk összetétele igen különböző, úgy korra, mint egészségi állapotra vonatkoztatva. Ebből következik az, hogy az összejöveteleink témáját elég nehéz összehozni. Sokukat a szülőknek kell szállítani valamint sok más tényező is befolyásolja a gyakoribb foglalkozások megtartását.

2010-ben egy Tavaszváró és egy Mikulás találkozót tartottunk. Mindkét találkozónkon szinte teljes létszámmal vettek részt tagjaink.

A Tavaszváró találkozón mindenki hozott valami kedves meglepetést, egy egy verset, táncot, rajzot. Ezeket közösen megnéztük, meghallgattuk, és a tagjaink jövőbeli terveiről beszélgettünk.

Az ifjúsági csoport részt vállalt a Húsvéti előkészületekben is, a tojásfestésben, díszek készítésében.

Augusztusban az Esélyegyenlőségi Sportnap keretében a fiataljaink mellett a társegyesületek tagjai is ellátogattak. Különböző sport-, és ügyességi versenyeken vettek részt az érdeklődők.

A Mikulás találkozón nagy izgalommal húzták ki a papírokat, amelyiken annak a neve szerepelt, akit megajándékoztak. Az Egyesület Elnök asszonya, Holka Istvánné ismertette a Miklós Püspök történetét. Elhangzott több vers a Mikulásról, a Karácsonyról, valamint jeltáncot láttunk egy tagunk előadásában. A szülök süteménnyel kedveskedtek tagjainknak, az Egyesület pedig ebéddel vendégelte meg az Ifjúsági csoport tagjait. Megbeszéltük, hogy a 2011- es évben ki, mit szeretne a csoporton belül tevékenykedni. Több tagunkat a virágkötészet, a gyöngyfűzés és a hímzés érdekli, ilyen tevékenységeken szeretne részt venni.

Nagyon jó hangulatban zajlott le a találkozó és nagy ambícióval terveztük a következő év programjait.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Holka Istvánné, Körmösné Rasztik Mária
Cím: 6449 Mélykút, Petőfi tér 17.
Tel.: 06-70-313-2929; 06-30-223-9392
E-mail: holkaistvanne@t-online.hu, maria34@t-online.hu

Körmösné Rasztik Mária, ifjúsági csoportvezető

Szarvasi Mozgássérültek Egyesületének Ifjúsági Csoportja

2010 nyár elején Füzesgyarmatra látogattunk el, a Békés megyei MEOSZ Egyesület által megrendezett Esélyegyenlőségi napra. Délelőtt óriás kivetítőn bemutatták a Napraforgó Alapítvány munkáját, majd ezt követően ki lehetett próbálni a ceragem ágyat, és különböző masszírozó készülékeket. A programok során sok új emberrel ismerkedtünk össze és beszélgettünk. Délután színes, zenés programok szórakoztatták a jelenlévőket, pl. mazsorett bemutató, társastánc. Emelte a nap hangulatát a hagyományos népzene keretében a cimbalom-, brácsa-, illetve hegedűjáték.

Október 16-án, Kecskeméten második alkalommal került megrendezésre a Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány és a Fogyatékkal Élők Bács-Kiskun Megyei Szervezeteinek Sportszövetsége jóvoltából egy integrált sportnap. A helyi, szarvasi klub csoportvezetőjeként tájékoztattam tagjainkat erről a lehetőségről; sajnos egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni rajta. Így egyedül vágtam neki az útnak.

A nap csúcspontja számomra Pálfi Judit, többszörös paralimpiai párbajtőröző és Juhász Tamás válogatott tőröző által tartott bemutató volt. Ezt követően az érdeklődök is kipróbálhatták ezt a sportágat, többünknek találatokat is sikerült elérnünk. Mindenki izgult a másikért, örültünk egymás sikereinek. Közben beszélgettem ismerősökkel; pl. Lantosné Balázs Erikával, a Békés megyei ifjúsági koordinátorral. Azon gondolkodtunk, hogyan lehetne kimozdítani még több mozgássérült fiatalt ehhez hasonló rendezvényekre

Érdeklődésemre a Kecskeméti Íjász Egyesület elmondta, hogy vasárnaponként tartanak klubösszejöveteleket; ott bárki kipróbálhatja, fejlesztheti magát.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Molnár Mária
Cím: 5540 Szarvas, Kossuth tér 3., Pf.: 89.
Tel.: 06-66-312-879
E-mail: marcsella007@egon.gyaloglo.hu

Molnár Mária, ifjúsági referens,
Szarvas

Mozgáskorlátozottak Dél-alföldi Regionális Egyesületének Ifjúsági Csoportja

Szerencsére megint tudtunk tartani pár összejövetelt, és ismét sikerült néhány fiatalt közénk csábítani. Próbáltunk minél több rendezvényen megjelenni, megmutatni magunkat a környéken, hogy minél többen tudjanak rólunk, és lehetőség szerint támogassanak minket.

Ismét elindultunk a Várfürdő félmaratonon, ahol az idén már 4-en indultunk handbike-al. Decemberben tartottuk az évbúcsúztató összejövetelünket, ahol megbeszéltük a jövő évi terveinket.

Elérhetőségek:
Kapcsolattartó: Fenesi Balázs, Rozek Anita, Czibere Tünde
Cím: 5700 Gyula, Pf.: 3.
Tel: 06-66-361-767
E-mail: mozggyula@t-online.hu, febali@gmail.com, cziberetunde@gmail.com, tigrincs79@citromail.hu

Fenesi Balázs, regionális ifjúsági koordinátor,
Gyula

Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete

Egyesületünk idén is megrendezte, a már több éves múltra visszatekintő VIII. Nemzetközi Fogyatékkal Élők Hetét július végén. Számos visszajáró kedves vendég látogatott ismételten el a rendezvényre, de sok új résztvevővel is megismerkedhetünk. A rendezvény a Sziksósfürdői Strand és Kemping területén talált otthonra.

Megteremtettük a lehetőséget a kulturális és sportprogramok létrejöttéhez, valamint határon túli vendégeinknek biztosítottunk forrást arra, hogy munkáikat, alkotásaikat bemutathassák.

Az első napon ismerkedési est zajlott, amikor a régen látott ismerősök örömmel köszöntötték egymást, és bemutatkoztak az új résztvevőknek. Zenés programokkal szórakoztattuk vendégeinket, ahol zömében fogyatékkal élő művészek léptek fel. Fellépőink között volt a Roll Dance Budapest Kombitánc Együttes, Napsugár Anna jeltánc művésznő.

A második nap délelőttjén került sor a Kulturális megnyitóra, ahol Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának (MEREK) nevében Kogon Mihály elnök úr, egyesületünk részéről Fekete Albertné elnök asszony, Farkas Katalin Szeged Megyei Jogú Város Szociális Iroda Fogyatékos Ügyi Fórumának titkára tartott rövid beszédet. Ezután felléptek a szegedi Battle of the Year hip-hop dance csoport ifjú növendékei és a CDC Creative Dance Club táncosai. A Talent Tehetségkutató és Énekstúdió csapatának tagjai ezúttal is elkápráztattak mindenkit a hangjukkal. A Dr. Altorjay István Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézménye Dr. Altorjay István Fogyatékos Gyermekek Fejlesztő Iskola kis diákjai színvonalas műsorral kedveskedtek: énekeltek, szavaltak, mondókákat tanítottak a közönségnek.

A programokkal párhuzamosan, Ábrahám Krisztina és Krániczné Tóth Dóra a helyszínen mutatta meg az érdeklődőknek, hogy hogyan dolgoznak a szájjal és lábbal festő művészek. Mivel a megnyitó Szeged központjában volt, így nagyon sok járókelő is velünk együtt élvezte a nagyszerű műsorokat.

A harmadik napon a sportprogramok vették át a főszerepet, amelyek helyszínéül a Szegedi Vasutas Sportegyesület pályáját kaptuk meg. Boccia labdajáték bajnokság SZVSE termében zajlott. Sorsolás után négy pályán négy kategóriában elkezdődtek a küzdelmek. Az emlékverseny elérte fő célját, kiváló alkalom volt a boccia labdajáték megismertetésére, népszerűsítésére.

Hidas Sándor Kerékpáros és Handle-cycle Emlékversenyt tartottunk a SZVSE pályán, ahol nemcsak fogyatékossággal élők próbálhatták ki a speciális bicikliket, tricikliket, tandemeket, riksákat, hanem bárki, aki kedvet érzett hozzá. Este a zsűri ünnepélyes keretek között eredményt hirdetett, átadták a díjakat, okleveleket, emléklapokat. Díjátadás után meglepetés bulira került sor, ezen belül mód nyílt az erdélyi társegyesületek bemutatkozására is.

A következő napon került sor a kerekesszékes ügyességi versenyre, ahol elektromos, segítős és saját kézzel hajtott kategóriákban bizonyíthattak az ép és a fogyatékossággal élő versenyzők. A szellemi torna jegyében sakk- és malomversenyek is zajlottak, ahol több rutinos játékossal is találkozhattunk. Csakúgy, ahogy a sakkversenyen, amire szintén 11 pár jelentkezett

Aszfaltrajz versenyre is nevezhettek a tábor résztvevői.

Vasárnap az esős idő ellenére ellátogattunk a mórahalmi Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe, ahol a Roll Dance Budapest Kombitánc Együttes gyönyörű, felújított műsorral lepte meg az egybegyűlteket, nem csak a rendezvényre érkezőket, hanem a fürdő vendégeit is.

A visszajelzések alapján a VIII. Nemzetközi Fogyatékkal Élők Hete tartalmas szórakozást nyújtott az összes jelenlevőnek, illetve az idei évben is sok új barátság született a táborunk ideje alatt.

Jó volt a sok ismerőssel ismét találkozni, pihenni, szórakozni! Idén egy ifjú ember kapott bíztatást, jó szót, amit csak itt kaphatott meg!

Krániczné Tóth Dóra

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Fekete Albertné
Cím: 6725 Szeged, Veresács u. 17/b
Tel: 06-62-444-897
E-mail: szma@t-online.hu

Észak-magyarországi régió

Mozgáskorlátozottak Heves Város és Vonzáskörzetének Egyesülete - Ifjúság Csoport

Mi is csatlakoztunk a MEOSZ kezdeményezéséhez, mely a fiatal mozgássérült emberek felkutatását, és az egyesület mindennapi életébe történő bevonását tűzte ki célul. Fontosnak tartjuk az egyesület tagságának frissítését és a fiatal korosztály felkarolását. Felkerestük a nyilvántartásban szereplő 40 év alatti mozgássérült fiatalokat és tájékoztattuk őket a tervekről, a várható programokról és azokról a lehetőségekről, melyet a csoporthoz történő csatlakozás nyújt.

Egyesületünk. március végén tartotta regionális ifjúság csoportalakuló ülését, amelyre érkeztek meghívott vendégek Budapestről a MEOSZ központból, Dunaújvárosból és az Észak-magyarországi régióban tevékenykedő MEOSZ egyesületek ifjúsági csoportvezetői, pl. Mezőkövesdről, Miskolcról, Gyöngyösről. Az országos koordinátorok Vid Natasa és Dzjadiga Nelli tájékoztatta a résztvevőket az országban tevékenyen működő ifjúság csoportok helyzetéről, társadalmi szerepükről, működésük hatékonyságáról. Az alakuló ülés során elhatároztuk a jelenlévő csoportvezetőkkel, hogy a továbbiakban együttműködünk a régióban található ifjúsági csoportokkal és közös programok szervezésében is kivesszük részünket. A résztvevők beszámolóiból, élményszerű történeteik tapasztalataiból nagyon sok hasznos és kreatív ötletet kaptunk a sikeres tevékenységünk elindulásához és kis csapatunk működésének fenntartásához. Csoportunk 10 fővel alakult, jelenleg már 12 a csoportlétszám.

Év közben részt vettünk a X. Regionális Esélyegyenlőség Napon Vácott, ahol egész napos színes programok, érdekes előadások, színpadi bemutatók várták az oda látogató fiatal, valamint idősebb korosztályt egyaránt. A programok közötti szünetekben fotókiállítást tekinthettünk meg a szegénység és kirekesztettség elleni küzdelem témakörében. Nagyon érdekes és sokszínű alkotások születtek a fogyatékos emberek munkáiból. Látványos eleme volt a napi programsorozatnak egy zenekar felvezetésével az utcai kerekes székes felvonulás.

Az egyesület minden támogatást és segítséget megad a csoport folyamatos működésének biztosításához. Ennek eredményeképpen tudtunk részt venni 2 fővel a júniusi Ifjúsági Napokon, Nagykőrösön. Sok hasznos ötletet, gondolatot tudtunk meríteni az elhangzott előadásokból, a baráti beszélgetésekből, ezáltal egymást is sikerült jobban megismerni az együtt töltött idő alatt. Jó volt tapasztalni, hogy a fiatalok mindenütt igyekeznek tenni a saját csoportjuk fejlődéséért és a tagság igényeit szem előtt tartani. Nagy örömmel és sok új élménnyel gazdagodva tértünk haza a 3 napos találkozóról, amely csoportunk életében sok pozitív eredményt hozott.

Havi rendszerességgel klubfoglalkozást tartottunk, ahol lehetőséget adtunk a négy fal közüli kimozdulásra, az egymással találkozás örömére.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Kocsis Norbert
Cím: 3360 Heves, Szerelem Alfréd út 28.
Tel.: 06-70-271-2424
E-mail: kocsis.norbi@freemail.hu
Web: www.mhvve.hu

Kozma Mónika, ifjúsági csoportvezető helyettes,
Kocsis Norbert, ifjúsági csoportvezető,
Heves

Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének Ifjúsági Csoportja

Egész évben heti rendszerességgel, keddenként tartottunk klubdélutánt az egyesületünk Központjában.

Rendszeresen látogatjuk a Miskolci Nemzeti Színház műsorait. A Személyes Valóságunk sorozatban több előadást hallgathattunk meg. Januárban prof. Dr. Bagdy Emőkével közösen gondolkodhattunk a "Hogyan lehetnénk boldogok?" kérdésen. A februári előadáson Dr. Almássy Kitti vendége volt Dr. Rusz Edit szexuálpszichológus és Nánási Pál fotóművész, akik Párkapcsolati kurzus - Vágyakozás, akarat, szex címmel a párkapcsolatok rejtelmeiről és buktatóiról adtak áttekintést. Márciusban a szép emlékű prof. Dr. Popper Péter tartott nagysikerű előadást a Párkapcsolatok válságai és megoldásuk lehetőségei címmel. A sorozat részeként, áprilisban Dr. Daubner Béla pszichiáter és Daubner Eszter klinikai szakpszichológus, "A párkapcsolat és a gyerek a családban" témakörben tartott előadást.

Március végén csoportunk vezetője és helyettese Heves városba látogatott egy munkamegbeszélésre, melyen a helyi Ifjúsági Csoport megalakulásához, irányításához, programok szervezéséhez adtuk át személyes tapasztalatainkat.

Áprilisban a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi egyesület szervezésében a VI. Abylimpia Sport- és Kézügyességi versenyen indult csoportunk öt sportágban: lövészet, célba dobás, darts, asztalitenisz és malom. Július 17-én két tagunk esküvőjén vett részt csoportunk.

Idén ősszel is megrendeztük hagyományos sportnapunkat hét sportágban, mint asztalitenisz, sakk, malom, darts, csocsó, rugósfoci és boccia. Harmincegyen vettek részt különböző sportágakban, integráltan épek, mozgáskorlátozottak és értelmi fogyatékosok. A boccia versenyt megtisztelte és felszerelését is biztosította, egyben játékvezetője is volt Gyurkota József boccia paralimpikon. Sportnapunk minden évben nagy népszerűségnek örvend, remekül összekovácsolja az ügyességüket és tudásukat próbára tevő lelkes résztvevőket.

A hagyományos karácsonyi ünnepségünk sem maradhatott el, melyen alkalomhoz illő zenét hallgatva fenyőfát díszítettünk és megajándékoztuk egymást.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Vahály László, Kontrovácz Csaba
Cím: 3530 Miskolc, Kassai u. 19.
Tel.: 06-30-524-85-74; 06-30-341-87-96
E-mail: kontrovacz@chello.hu
Web: www.meoszinfo.hu/interaktiv/egyebcsoportok_21

Vahály László, ifjúsági csoportvezető,
Konrtovácz Csaba, ifjúsági csoportvezető helyettes,
Miskolc

Mozgáskorlátozottak Nógrád Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja

Ifjúsági csoportunk programjai általában májusban, a gyermeknappal veszik kezdetüket, amely az idén a salgóbányai erdészházban került megrendezésre. A csodálatos környezetben különböző készségfejlesztő és ügyességi feladatok megoldása mellett, jutott idő az itt található természetről szóló kiállítás megtekintésére is. A rendezvényen családias hangulatban mindenki jól érezte magát.

Júniusban a Salgó hegység alján elterülő Salgó és Zagyva völgyét körül ölelő Medves-fennsíkra látogattunk, ahol megismerkedtünk a természetvédelmi terület természeti adottságaival, élővilágával.

Augusztus elején 3 napos képzésen vettünk részt Parádsasváron, ahol megismerkedtünk egyesületünk mindennapjaival és felvilágosítást kaptunk a minket érintő kérdésekben. Így sok hasznos tanáccsal, információval térhettünk haza. Augusztus végén önálló életvitel tábort rendeztünk fiataljaink számára, a csodálatos környezetben lévő mátrakeresztesi erdei iskolában. Az önálló életre való felkészítés mellett különböző készségfejlesztő foglalkozásokon (pl.: pókháló, papírvirág készítés) vettünk részt. Jutott idő sportolásra, szórakozásra is.

Szeptemberben főzőversenyen vettünk részt a salgótarjáni családi napok keretében. Kondérunkban palóc macsánka főtt. A főzőversenyen kívül különböző ügyességi versenyekben, logikai játékokban (pl.: éneklés, kosárra dobó verseny) jeleskedtünk, mellyel a családi vetélkedőt meg is nyertük.

Novemberben a salgótarjáni tanuszoda vendégszeretetét élveztük A vízben való mozgástól, úszástól mindannyian felfrissültünk.

Decemberben, mint minden évben hagyományszerűen karácsonyi ünnepséggel zártuk az évet, amely meghitt családias hangulatban telt

Rendezvényeinken kívül kéthavonta megbeszélést tartunk, ahol igyekszünk informálni fiataljainkat az őket érintő dolgokról.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Faragó Csaba
Cím: 3101 Salgótarján, Pf.: 149.
Tel.: 06-32-311-216, 0620-949-0439
E-mail: mozgaskorlatozottak.nmiegyesulete@chello.hu, farago.cs@freemail.hu
Web: www.meoszinfo.hu/interaktiv/egyebcsoportok_20

Faragó Csaba, elnökségi tag, ifjúsági felelős,
Salgótarján

Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén- Térségi Egyesületének Ifjúsági Csoportja

A Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén- Térségi Egyesületén belül a Zempléni Ifjúsági Csoport 2001-ben kezdte meg tevékenységét, 8-10 fővel. Jelenleg 18-20 fő vesz részt az egyesület életében.

Januárban ünnepélyes keretek között került átadásra 150.000-Ft az ifjúsági csoport részére a Sátoraljaújhelyi Rotary Club jóvoltából. A szervezet már évek óta támogatja a gyerekeknek és fiataloknak szóló programjainkat, melyet ezúton is köszönünk.

Az egyesület tavaszi rendezvényein (kulturális találkozó sport és kézügyességi vetélkedő) is jelen volt csoportunk úgy a szervezésben, mint a programok megvalósításában.

Az egyesület állandó programjai mellett, igyekszünk a fiatalok bevonásával önálló programokat is megvalósítani. Így került sor februárban a Szépművészeti Múzeumban tett látogatásra, ahol a Degas-tól Picassoig című kiállítást tekinthettük meg a MEOSZ Ifjúsági Tagozatával közösen. A tárlat megtekintése felejthetetlen élményt nyújtott mindenkinek, a francia festészet ötvenöt remekét ismerhettük meg a 19. század közepétől a 20. század elejéig.

2010. június 21-23 között egy fő vett részt a MEOSZ által szervezett Országos Ifjúsági Találkozó előadássorozatán, Nagykőrösön.

Július hónapban Gyöngyösre látogattunk el a Sport és Egészségnapra, mely az Észak- Magyarországi Regionális Ifjúsági Csoportok Találkozója is volt egyben.

Egyesületünk fontosnak tartja a határon túli kapcsolatok ápolását is, ezért ősszel, néhány fő Erdélybe látogatott szakmai tanulmányút céljából. Az ifjúsági csoportból 5 fő vehetett részt a felejthetetlen programon. Megismerkedhettünk a Mozgássérültek Maros Megyei Egyesületével, valamint a Bethlen Alapítvány működésébe nyertünk betekintést, gróf Bethlen Anikó jóvoltából. A szakmai programokon kívül számos nevezetes helyre is ellátogattunk (Gyilkos-tó, Békás-szoros, Kolozsvár).

2010 októberében a miskolci ifjúsági csoport által szervezett sportnapon vettünk részt. Az egész napos program nagyon tartalmas volt, mindenki megtalálhatta a számára megfelelő sportágat. Különösen örültünk annak, hogy Kocsis Attila a malom versenyszámban I. helyezést ért el.

Húsz gyerekkel és fiatallal látogattunk el a budapesti Vidámpark nyílt napjára. Ezen programunknak minden éven nagy sikere van a gyerekek és a fiatalok körében egyaránt, minden alkalommal új élményekkel térünk haza.

A továbbiakban is igyekszünk részt venni az egyesület életében, még több fiatalt bevonni a programokba. Terveink között szerepel rajzpályázatok kiírása iskolások számára, a szabadidős programjaink bővítése.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Némethy Tímea, Jurko Kamilla
Cím: 3950 Sárospatak, Kossuth u. 46/a. Pf. 108.
Tel.: 06-70-331-70-10; 06-20-515-44-30
E-mail: timcsi2004@citromail.hu; milike@index.hu

Némethy Tímea, ifjúsági koordinátor;
Jurko Kamilla, ifjúsági koordinátor,
Sárospatak

Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesülete

Ifjúsági csoportunk 2002-től működik, és büszkék vagyunk arra, hogy a kezdeti taglétszám 40 főről 122 főre emelkedett. A csoportot Kurucné Panyi Tünde vezeti, az ő munkáját segíti Gáspár László és Golyha Csaba.

A korábbi évekhez hasonlóan aktív részesei voltunk az Önálló Életvitel mozgalomnak. Az ifjúsági csoport tagjai számos rendezvényen megjelentek, például tavasszal a Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő Abylimpia felejthetetlen emlékekkel és sikerélménnyel gazdagította a résztvevők életét.

A regionális Esélyegyenlőségi napon szintén képviseltettük magunkat. A közösségi élmény ismét nagyon fontosnak bizonyult fiataljaink körében.

Az év során lehetőségünk nyílt arra is, hogy a MEOSZ szervezésében megrendezésre kerülő Nagykőrösi Ifjúsági Napokon részt vegyünk. Itt a programszervezés buktatóiról, az önkéntességről, illetve a sport szerepéről beszélgettünk.

A Mozgássérültek Országos autós ügyességi versenye újabb lehetőséget jelentett arra, hogy a fiatal mozgássérültek bizonyítsák rátermettségüket. A XXIV. Turul kupán két tagtársunk is eredményesen szerepelt.

Folytattuk azt a hagyományt is, hogy a Királyhelmeci Sportnapokra minden évben ellátogatunk. Remekül szórakoztunk, és a szervezők ebédre is megvendégeltek bennünket.

A Vidámpark meghívása, hogy sérült gyermekek számára nyílt napot tartanak, lelkesedéssel töltött el bennünket. Néhány csoporttársunk élt a lehetőséggel, és szüleikkel együtt egy örömökben teli napot töltöttek Budapesten.

Utolsó programunkként pedig a Télapó ismét meglátogatta a sérült gyermekeket, akik már nagyon várták az ajándékokat.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Golyha Csaba
Cím: 3400 Mezőkövesd, Abkarovits Jenő tér 1. Pf. 57.
Tel.: 06-49-411-346; 06-20-487-7920
E-mail: kovesdi12@t-online.hu, buktal@freemail.hu, golyha82@gmail.com
Web: msmke.atw.hu

Kuruczné Panyi Tünde, ifjúsági csoportvezető,
Golyha Csaba, ifjúsági csoportvezető helyettes,
Mezőkövesd

A Mozgássérültek Heves Megyei Egyesület - Gyöngyösi csoport

Májusban a vácrátóti VELO lovastanya mozgássérült lovasai ellátogattak Gyöngyösre, ahol bemutatót tartottak. A túra résztvevőit az értelmi fogyatékkal élők Gyöngyszem zenekarának műsora fogadta, majd ezt követően Heisz György, városunk polgármestere tartott köszöntő beszédet, végül pedig Juhász Ferenc apát adta áldását a lovasoknak.

A lovascsapat minden bizonnyal remekül érezte magát, hiszen nyáron meghívtak bennünket a tanyára. Csoportunk örömmel vett részt a kiránduláson.

Júliusban a Vak Bottyán János Szakközépiskolában sport és egészségnapot tartottunk. A rendezvény fő célja az volt, hogy megismerkedhessünk az ország több régiójában működő ifjúsági csoportokkal. Rengeteg tudást adtunk át egymásnak, hogy a jövőben összefogva, közös erővel tudjunk működni, programokat szervezni, segítséget nyújtani a rászorulóknak. A rendezvényre meghívtuk Dr. Fejes András pszichológust, aki azonban más elfoglaltságára hivatkozva nem tudott megjelenni. Helyette a saját verseimből adtam elő néhányat, pozitív sikert aratva. A sportnap és a versek zenei aláfestését ezúttal is a gyöngyszem zenekar biztosította. A rendezvény zárásaként játszottunk, megtanultuk egymás neveit, közös terveket szőttünk a jövőre nézve.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Keskeny Róbert
Cím: 3200 Gyöngyös, Mérges u. 5.
Tel.: 06-30/375-33-27
E-mail: robert.keskeny@gmail.com

Keskeny Róbert, ifjúsági koordinátor,
Gyöngyös

"Jövőnkért" Mozgáskorlátozottak és Fogyatékkal Élők Érdekvédelmi Közhasznú Egyesületének ifjúsági csoportja, Tállya

Egyesületünk ifjúsági csoportja 2010 áprilisában alakult. Célunk, hogy a környezetünkben élő sérült fiatalokat összefogjuk, számukra szabadidős, kulturális programokat és kirándulásokat szervezzünk.

Számos környékbeli programon vettünk részt, mint pl. Csokoládé fesztivál Szerencsen, Szüreti napok Tállyán, Mádon, Abaújszántón.

A nyári hónapokban többször szerveztünk bográcsozást, szalonnasütést az Egyesületben.

Augusztusban az Együtt a Sérült Emberekért és Fogyatékkal Élőkért Alapítvány fiataljaival közösen szerveztünk születés- és névnapi ünnepléssel egybekötött szabadidős programot Bekecsen.

Decemberben Mikulás Ünnepséget rendezett az Egyesületünk. A helyi Általános Iskola Igazgatója felajánlotta a Sportcsarnokot a rendezvény lebonyolítására. Ebből az alkalomból meghívtuk a Tokaji Gyermekotthon lakóit is, akik eddig még soha nem vettek részt ilyen eseményen.

Minden megjelent vendégünk remekül szórakozott a táncos mulatságon, ahol a tokaji fiatalok saját műsorral léptek fel. Bagi Zsolt a Hooligans együttes számaiból adott elő néhányat.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Kerner Erika
Cím: 3907 Tállya, Rákóczi u. 75..
Tel.: 06- 47-398-069
E-mail: kernererika@freemail.hu

Kerner Erika, ifjúsági csoportvezető,
Tállya

Hatvan Város és Környéke Mozgáskorlátozottainak Egyesületének Ifjúsági Csoportja

Egyesületünk 1992-töl működik önálló egyesületként, jelenleg tizenhárom településen tizennégy csoporttal. Tagjaink közül, 40 év alatti fiatalok száma 27 fő.

Az ifjúsági csoportunk 2010 augusztusában alakult, 12 taggal. Jelenleg a tagok és szüleik igényfelmérése, lehetőségeik feltérképezése zajlik. Komoly gondot jelent az állandó felügyeletet igénylő és a súlyosan mozgáskorlátozott, speciális szállítást igénylő fiatalok programokba való bekapcsolása. Mivel a tagság létszámához viszonyítva nagyon kevés fiatal tagtársunk van, tagtoborzásba is kezdtünk. Gyermekorvosok, szakorvosok figyelmébe ajánlottuk, hogy a náluk megforduló érintett fiataloknak említsék meg az ifjúsági csoportunkat. Szórólapokat helyeztünk el a védőnői tanácsadóban, háziorvosi rendelőkben, iskolákban, gyermekjóléti és családvédelmi intézményekben is.

Kedvcsinálóként pályázatot írtunk ki helyi (és környékbeli) mozgáskorlátozott fiataloknak az ifi-logó elkésztésére. A pályázat végső leadási határideje átnyúlik a 2011. évre.

A logó tervezési pályázaton kívül egyelőre nem szerveztünk csak fiataloknak szóló programokat, ám az egyesület teljes tagságának szóló programokban: nyárbúcsúztató piknik, karácsonyi ünnepség, tevékenyen részt vettek az egyesület fiatal tagjai is. A decemberi Parlamenti programra is jelentkeztek fiatalok.

Három, nagyon rossz egészségi állapotban lévő fiatalt és családjukat rendszeresen látogat a MILAL koreai keresztény csoport, akik műsorral és ajándékokkal kedveskednek a gyerekeknek.

Egyesületünk sikeresen pályázott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Beruházási Rendszerének Energiatakarékos Háztartási Gépcsere Alprogramára. A pályázat keretén belül fiatal és gyermekkorú tagtársaink családjai is lecserélhették régi, energiafaló mosógépeiket, vagy hűtőszekrényüket új, energiatakarékos és környezetbarát eszközökre.

Több gyermek és fiatal adott be pályázatot a MEOSZ részére az Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza által felajánlott mechanikus kerekesszékre.

Fel kívánjuk venni a kapcsolatot a szülőkkel is. Számukra szülő-klubot szerveznénk, ahol egymással és meghívott szakemberekkel is megbeszélhetnék gondjaikat, örömeiket, tapasztalataikat, amíg a fiatalok klubfoglalkozást tartanak.

Terveink között szerepel még a különböző fogyatékossággal élő fiatalok "összehozása" egy-egy közös program erejéig.

A kulturális és szabadidős programok szervezésén kívül a fiatalok álláskeresését is segíteni kívánjuk.

Örülök, hogy tagja lehetek a hatvani ifjúsági csoportnak és annak is, hogy részt vehetek a csoport életének szervezésében. 24 éves vagyok, születésem óta mozgáskorlátozott. Nővérem is mozgássérült, általa találtam rá az egyesületre.

Furucz Diána

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Marton Éva Rita
Cím: 3000 Hatvan, Kossuth tér 2.
Tel.: 06-37/342-922, 06-20/808-4252
E-mail cím: martonevarita@gmail.com, info@hvkme.hu
Web: www.hvkme.hu

Furucz Diána, ifjúsági csoport koordinátora
Marton Éva Rita, az ifjúsági csoport koordinátor helyettese,
Hatvan

Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete

Ebben az évben ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját egyesületünk. Idei programjainkat ehhez kapcsoltuk. Részt vettünk nyáron a Hegedűs István Alapítvány által szervezett balatoni találkozón, Siófokon. Március hónapban Sárospatakon, az ottani Mozgáskorlátozottak Egyesülete által szervezett Abylimpián, 6 fővel.

A legnagyobb esemény a szeptemberi Esélyegyenlőségi Nap volt! Az immár hagyományos rendezvényre közel 150 mozgássérült és családtagjaik látogattak el Kazincbarcikáról, Edelényből és a térség kisebb-nagyobb településéről, továbbá számos intézményvezető, képviselő és közéleti személy is megjelent a programon. A jubileum kapcsán egy kicsit visszaforgatva az idő kerekét az elmúlt másfél évtized történéseit is felelevenítette Megnyitó beszédében Elnök Asszonyunk.

Az Esélyegyenlőségi Nap, szórakoztató programjai során elsőként az edelényi származású és napjainkban is Borsodban élő Erdei Sándor lépett fel. A sokak által kedvelt humorista rengeteg poént hozott a szomszédos városból, amin közönség nagyon jól szórakozott. Őt Csocsesz mulatós műsora követte, a rendkívül jó humorú énekes mindenkit megtapsoltatott és megénekeltetett. Az utolsó fellépő az idén 10 éves Flash Táncstúdió volt, felnőtt és junior csoportjaik üde színfoltot jelentettek az Esélyegyenlőségi Napon.

A Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének 10 éve vagyok a tagja, 8 éve dolgozom itt, mint adminisztrátor. 6. éve rendezünk Esélyegyenlőségi Napot, mindig azonos helyszínnel, akadálymentes környezetben. Az előkészületi munkákba, és a lebonyolításban is aktívan részt veszek. Évről évre többen jönnek el a tagok közül, aktívan részt vesznek a programokban, s egyre több a hozzám hasonló fiatal!

Hegyi Annamária

Az egyesület által fenntartott támogató szolgálat vezetője vagyok, két évi gyes után kapcsolódtam ismét az ifjúsági csoport munkájához. Az Esélyegyenlőségi Napon kislányommal együtt "dolgoztunk", aki büszkén húzta ki a tombolaszámokat! Sok hasznos információt nyújtottunk a résztvevő embereknek: fiataloknak, időseknek egyaránt!

Szabó Réka

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Tomkóné Kiss Mária
Cím: 3700 Kazincbarcika, Augusztus 20. tér 3.
Tel.: 06-48-312-893
E-mail: mkbarcika@t-online.hu

Tomkóné Kiss Mária, elnök

Közép-dunántúli régió

Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesülete

Egyesületünk minden évben gazdag programkínálattal várja tagjait: segédeszköz bemutató, szüreti bál, locsoló bál, közös kirándulások, gyógyfürdők látogatása, karácsonyi összejövetel - mind színesíti a palettát.

Fiatal tagtársaink két színházlátogatást is szerveztek, és megnézték az "Egy őrült nap, avagy Figaro házassága" című darabot, ahol nagyon jól érezték magukat. Bejutásuk a nézőtérre gördülékenyen történt, hála a figyelmes színházi dolgozóknak. Egy másik alkalommal pedig Tennessee Williams: Az ifjúság édes madara című kétrészes színművét tekintették meg, amely ismét remek választásnak bizonyult.

December elején, a Campus Étteremben tartottuk az Egyesületünk 15 éves fennállásának ünnepét. A résztvevőket a finom vacsora mellett a Szironta Csengettyű-és Citera Együttes és két gyönyörű hastáncos lány szórakoztatta. A vacsora elfogyasztása után tombolahúzás következett, majd hangulatos zenék kíséretében közös tánc zárta az ünnepet. Köszönet a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesület elnökének, Farkas Zsoltnak kitartó és áldozatos munkájáért!

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Dzjadiga Nelli
Cím: 2400 Dunaújváros Martinovics Ignác u. 26.
Tel.: 06-30-39-78-745; 06-20-429-30-63
E-mail: nellus@vnet.hu

Dzjadiga Nelli, ifjúsági koordinátor, MEOSZ;
Kelemen Gábor, MEOSZ IT Fejér megyei koordinátor;
Kelemen-Nagy Annamária, MEOSZ IT önkéntes;
Pásztory Emese, MEOSZ IT önkéntes,
Dunaújváros

Mozgássérültek Aktív Egyesülete

A 2010. év is legfőbb célunk jegyében telt el: elsősorban súlyos mozgássérültek számára szerveztünk programokat, hogy ők is megmutathassák magukat a társadalomnak. Kiemelném továbbá érdekvédelmi tevékenységünket is.

Miután tavasszal megalakult az Ajkai Technikai Tömegsport Egyesület Mozgássérült Lövész Szakosztálya, számtalanszor sportoltunk a lőtéren, sőt, májusban részt vettünk egy bajnokságon is. Mind a négy kategóriában "hazai" siker született!

Részt vettünk a "Fuss az Állatkertért" rendezvényen is, ami a Veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban került megrendezésre, és amely már - a nagy sikernek köszönhetően - a negyedik alkalom volt. Szeptemberben Budapesten jártunk, és meglátogattuk a Tropicarium nevű, tengeri életet bemutató múzeumot. Legjobban a rája-simogató, a trópusi esőerdőben dúló vihar és a cápa-alagút tetszett tagjainknak. Hazafelé pedig Székesfehérvár belvárosát is útba ejtettük. Egyesületünk tagjai fontosnak tartják a partnerszervezetekkel történő kapcsolattartást. Ezért látogattunk el augusztusban a "CAMELOT" Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületéhez. Számos hasznos tapasztalatot szereztünk az NCA pályázási, sportolási és szabadidős lehetőségekről. A tapasztalatcserét Győr újjáépített főterén zártuk, ahol kellemes beszélgetés közben a Győri Barokk Napok színes programjait láthattuk.

Novemberben a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületével közösen szerveztük meg a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Szabadidő Központ Kisfaludy termében "A fogyatékossággal élők foglalkoztatásának, foglalkozási rehabilitációjának továbbfejlesztésének lehetőségei Veszprém megyében, és a régióban" című konferenciát. A konferencia fővédnöke Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos volt. Az előadók között volt Dr. Szőke László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Fogyatékosságügyi Főosztályvezetője, Glück Ferenc, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesületének elnöke, a Move Zrt. igazgatója, valamint Mesterházy Zsolt, Egyesületünk alelnöke. Ő előadást tartott, "A rehabilitációs foglalkoztatási rendszerek modernizációs lehetőségei"címmel.

A Veszprémi Esélyek Házával együttműködve fő tevékenységeink közé tartozott Komplex Esélyórák szervezése a megyei általános- és középiskolások részére, ahol is a gyerekekkel beszélgetve, játékos feladatok segítségével próbáltuk a pozitív szemléletváltást elősegíteni. Óráink során megközelítőleg 1500 diákot ismertettünk meg a mozgássérültek életével, mindennapjaival.

Több Esélynapot is szerveztünk az év során, és a Veszprémi Ifjúsági Közalapítvány pályázatán nyert forrásból megszerveztük az "Ismerj meg, fogadd el" című programsorozatot. Ezek az alkalmak remek lehetőséget jelentettek arra, hogy a fogyatékkal élő emberek bemutatkozhassanak, illetve megismertethessék mindennapjaikat az egészséges fiatalokkal.

Az év zárásaként decemberben megrendeztük hagyományos karácsonyi ünnepségünket, ahol a veszprémi Csermák Antal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói adnak koncertet.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Mesterházy Zsolt
Cím: 8200, Veszprém, Haszkovó u. 16/H. 6/18.
Tel: 06/209773550
E-mail: mozgasserultek@freemail.hu
Web: www.aktivegyesulet.hu www.meoszinfo.hu/interaktiv/egyebcsoportok_22/

Kedves Eszter,
dr. Herbert Attila,
Mesterházy Zsolt, elnök, MEOSZ IT Veszprém megyei koordinátora,
Veszprém

Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete

A Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete a 2010. évben is sokszínű szabadidős rendezvényeket biztosított tagjai számára. Fiatal sorstársaink mind a klubrendezvényeken, mind az augusztusban megrendezésre kerülő Rokkantak Napi Baráti Találkozón szép számban képviseltették magukat. Kiemelném az ősszel megrendezett kétfordulós tekebajnokságot, amelyet nagy sikerrel bonyolítottunk le.

Vicze István társunk a következőképpen számol be az eseményről:

Örültem, hogy ott lehettem a rendezvényen, mivel így kimozdulhattam otthonról, és nem a számítógéppel töltöttem el az időt. Mozoghattam, és azokat az izmaimat is megtornáztattam, amelyeket a bocsával nem feltétlenül. A tekebajnokság minden évben kihívást jelent. Lemérhetem, hogy mennyit fejlődtem az előző évhez képest.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a négyvégtagsérült fiataloknak is lehetőségük volt bekapcsolódni a sport világába. Ők egész évben boccia edzéseken vehettek részt, amelyet a nézők is kedveltek.

A hagyományoknak megfelelően 2010 decemberében megrendeztük a Mindenki Karácsonya elnevezésű rendezvényt is, amikor meghitt, kellemes hangulatú műsorral kedveskedtünk a látogatóknak. A klubok karácsonyi rendezvénye is ekkortájt került megrendezésre; néhol a fiatalok saját produkciójukkal színesítették a műsort.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Fekete Gyöngyi
Cím: 2800 Tatabánya, Madách u. 7-9.
Tel./fax: 06-34-522-653
E-mail: alfa.tatabanya@t-online.hu
Weblap: mkeme.turul.hu

Fekete Gyöngyi, ifjúsági megbízott,
Tatabánya

Mozgássérültek Várpalotai Egyesületének Ifjúsági Csoportja

A Várpalota Ifjúsági Csoport szerencsés abból a szempontból, hogy az Egyesület önálló székházzal, benne kondicionáló gépekkel és számítógépekkel rendelkezik, amelyet délutánonként ki is használtunk. De egyéb szempontból is számíthattunk a vezetőségre, tanácsaikra, támogatásukra.

Kéthetente szombaton az inotai tekepályán edzettünk, sőt, időnként versenyeken is részt vettünk, méghozzá jó eredménnyel. A nyár során pedig a belvárosban kerekesszékes kosárlabda bemutatót tartottunk, amely nagy érdeklődést keltett.

A kapcsolatépítésre is nagy hangsúlyt fektettünk, ezért igyekeztünk az Interneten keresztül elérni az otthonukhoz kötött, illetve a magukba zárkózó mozgássérült fiatalokat is. A sorstársainkon kívül a médiával és más egyesületek ifjúsági csoportjaival is jó kapcsolatot ápoltunk.

Az év során a Parlamentbe is eljutottunk, amely látogatás érdekesnek bizonyult. Találkozhattunk Mesterházi Attila képviselő úrral is, és beszélgethettünk vele a mozgássérült embereket érintő problémákról.

Azokon a konferenciákon, amelyeken részt vettünk, valamint a Veszprémben megrendezésre kerülő civil napon is szóba került, hogy a különféle szervezetek között nagyobb együttműködésre lenne szükség. Így - azt hiszem - a 2011. év céljai között szerepelhet ennek megvalósítása.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Pencz Gyula
Cím: 8100 Várpalota, Felsőmajor u. 5.
Telefon: 06-70-204-61-82
E-mail: pencz.gyula@gmail.com

Pencz Gyula, ifjúsági csoportvezető,
Várpalota

Dorogi Mozgássérültek Regionális Érdekképviseleti- és Sportegyesülete

Egyesületünk immáron több mint 10 éve minden nyár júliusában családi napot szervez. Ez a nap tulajdonképpen egy kirándulás a Dorogi Önkormányzat pilismaróti üdülőjébe, ahol a résztvevők különböző családi, ill. közösségi programokon vehetnek részt.

A rendezvényt általában nagy várakozás előzi meg, mivel több tagunknak ez az alkalom azon kevesek egyike az évben, amikor kimozdulhatnak a négy fal körül, és jól érezhetik magukat. A résztvevők létszáma általában 100 fő körül van.

Nem csak egyesületi tagjaink vehetnek részt a kiránduláson; hozzátartozók, rokonok, kísérők, barátok, klubok is ellátogathatnak a programokra.

A Családi Nap a már-már hagyománnyá vált bogrács-party veszi kezdetét. A napot a jelenlévők általában élőzene hallgatással és beszélgetéssel töltik el.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Ujbányi Tibor
Cím:. 2510 Dorog Esztergomi u. 2.
Tel.: 06-30-378-1452
E-mail: ujbanyi.tibi@freemail.hu, alfa.tatabanya@t-online.hu

Ujbányi Tibor,
Komárom-Esztergom megyei ifjúsági koordinátor,
Tokodaltáró

Dél-dunántúli régió

Mozgássérültek Tolna Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja

Az év a farsangi bulival kezdődött februárban, ahol mindenki táncolhatott, beszélgethetett, ismerkedhetett.

Márciusban aztán a tűzzománc ajándékok készítése jelentette a programot. Tavaly ismerkedtünk meg a módszerrel, ezért meghívtuk azt a fiatalembert, akivel egy rendezvényen ismerkedtünk meg.

Az április hónap a Húsvét jegyében telt, amely számunkra nagyon fontos ünnep. Fiataljaink édességcsomagot kaptak, ők pedig ajándéktárgyakat készítettek családtagjaiknak, barátaiknak, egymásnak. Továbbá tojásfát készítettünk, amelyhez mi festettük a cserepet is.

Májusban aztán a Polip Ifjúsági Egyesület által szervezett nyitóbulin vettünk részt, mivel az ifjúsági csoport tagja a Szekszárdi Ifjúsági Érdekegyeztető Fórumnak.

Kialakult szokásainknak megfelelően a hosszabb nyári kihagyás után szeptemberben találkoztunk ismét. Az Önálló Élet Alapítvány támogatásával Bikalon az Élménybirtokot tekintettük meg, ahol egy középkori falut alakítottak ki. A rossz idő ellenére senki nem ijedt el a kalandoktól!

Októberben ünnepeltük a 11. születésnapunkat. Tortát ettünk, és egyik társunk, aki bélyegeket gyűjt, bemutatta a hobbyját.

Az év vége felé a Karácsonyra készülődtünk. Többféle ajándékot, díszt, tárolót, képeslapot, karácsonyfadíszt és hógömböt készítettünk. Eleget tettünk az Illyés Gyula Megyei Könyvtár meghívásának, és részt vettünk az ünnepségükön.

Később aztán kellemes meglepetés is ért bennünket: a Garay János Gimnázium diákjai ajándékokat gyűjtöttek, és egy kis műsor keretében átadták őket nekünk.

A legutolsó összejövetelünk az Egyesület év végi ünnepsége volt, ahol közösen, jó hangulatban ünnepeltük meg a közeledő Karácsonyt és az Újévet.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Ácsné Oláh Gabriella
Cím: 7100 Szekszárd, Dózsa Gy. u. 1.
Tel.: 06-20-428-44-46, 06-74-510-780
E-mail: gabi.olah.acs@gmail.com, meosz-szekszard@freemail.hu

Ácsné Oláh Gabriella, ifjúsági csoportvezető

Nyugat-dunántúli régió

"Camelot" Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete

Egyesületünk rendkívül gazdag évet zárt. A leginkább ismert és kedvelt tevékenységünk a Kerekesszékes akadálypálya. Több meghívásnak tettünk eleget: Esélyegyenlőségi Nap, SZE Napok; Civil Esélyegyenlőségi Szakmai nap, Nemformális Tanulás Napja, Mobilitás, Fertődi Fitness, Generációk Egymás Közt, Egymásért", Mobilitási Hét, Egészség Hét Szombathelyen, MÁS-NAP. A Játsszunk MÁS-képp rendezvény pedig az Esély óra és a Kerekesszékes akadálypálya ötvözete volt. (Egy győri középiskola biztosította a lehetőséget, hogy megismertessük diákjaival a mozgássérültek életét.)

Új tevékenységünket, az Élő Könyvtárat is érdeklődéssel fogadták a résztvevők. Ez a módszer alkalmas arra, hogy az emberekben a mozgássérültekkel szembeni előítélet csökkenjen. A könyvtárban a Könyvek mozgássérültek, akik válaszolnak az olvasók kérdéseire, sőt a Könyvek is tehetnek fel kérdéseket, így maguk is tanulhatnak.

A már hagyományosnak számító autós ügyességi és tájékozódási versenyünket, a Camelot Kupát hatodik alkalommal rendeztük meg. A versenyt idén is nagy várakozás előzte meg. Az autó- versenyt délután lövészet, illetve közös bográcsozás színesítette.

Tagjaink idén is többfajta képzésben vettek részt: kapacitásfejlesztés, forrásteremtés, önkéntes menedzsment tréning, újságíró képzés, mozgókép gyártó oktatás.

A hozzánk fordulóknak igyekeztünk személyre szabott segítséget adni tanulással, munkavállalással, jogosítványszerzéssel kapcsolatos kérdéseikben. Örömmel fogadjuk a hozzánk forduló főiskolásokat, egyetemistákat is, akik szakdolgozatuk megírásához kérnek segítséget vagy valamilyen tárgyuk kapcsolódik a mozgássérültséghez. Gyakornokokat is rendszeresen fogadunk. A nálunk töltött idő jó kiegészítője az elméletben tanultaknak.

A Nagykőrösön rendezett MEOSZ Ifjúsági Tagozat konferenciáján egyesületünkből ketten előadást tartottak pályázatírással és az Európai Önkéntes Szolgálattal (EVS) kapcsolatban.

Nyáron ismét részt vettünk Ausztriában az ARBÖ (osztrák autós klub) programján, ahol a különleges, vezetést segítő berendezéseket tekintettük meg és próbáltuk ki. A programot kibővítettük kirándulással: hajókáztunk a Fertő-tavon és ellátogattunk a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba, ahol, akadálymentes madárlesről figyeltük a Fertő-tó élővilágát.

Idén is kihasználtuk az adódó alkalmakat egy kis ünneplésre; például a fiúk nőnapot szerveztek a lányoknak.

Ezeken kívül szabadidős és sport programokban sem volt hiány: augusztusban elutaztunk Debrecenbe a Virágkarneválra. A kétnapos kirándulásunk során nagyot sétáltunk a városban, megnéztük a kaktusz kiállítást, az old timer bemutatót, este utcabálon vettünk részt, másnap pedig ellátogattunk a híres Nagyerdőbe is. Nagy élményt jelentett számunkra a Debrecenben példaértékű akadálymentes tömegközlekedés.

Év végi szokásos programunk, a Mikulás Buli is nagyon jól sikerült. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak a kimozdulásra azok számára is, akik egyébként nehezen jutnak el az otthonuktól távolabbra. A jó hangulatot a Kapcsolat Band zenéje fokozta. Idén a Mikulás Bulit jótékonykodással kötöttük össze, hiszen tagjaink és vendégeink az iszapkatasztrófa gyermek áldozatai számára gyűjtöttek Mikulás csomagokat.

Egyesületünk tagjainak kedvenc elfoglaltsága a sport. Többen pingpongoznak, tekéznek, dartsoznak, jet-skiznek, eveznek. Egyik tagunk novemberben az Új-Zélandon rendezett világbajnokságon negyedik helyezést ért el.

Terveink szerint kivettük részünket az önkéntes munkából is: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hagyományos, karácsony előtti adománygyűjtésében tagjaink is szívesen részt vettek, és egy bevásárlóközpontban a vásárlók által felajánlott adományokat fogadták.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Pécsi Gertrúd
Cím: 9021 Győr, Amadé L. u. 1.
Telefon/Fax.: (96) 523-590
E-mail: camelot-gyor@freemail.hu
Web: www.camelotgyor.hu

Pécsi Gertrúd,
Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete - titkár,
ifjúsági koordinátor, MEOSZ

Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja

Nagyon fontosnak tartom, hogy az IWIW portálon létrehoztunk egy "Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének Ifjúsági Csoportja" oldalt. Így a programok és rendezvények meghirdetése egyszerűvé és ingyenessé vált.

Rendezvényeink közül elsőként az Egyesület farsangi ünnepségét emelném ki, amelyen az ifjúsági csoport is részt vett. A legemlékezetesebb pillanatok Ürmös Emília segítő kutya kiképző bemutatójához köthetők.

Tavasszal a Gébárti Pihenőházban tartottuk meg összejövetelünket: bográcsban főztünk, jól éreztük magunkat, és megterveztük, hogy az év során milyen programokon fogunk részt venni.

Májusban a Celldömölkön megrendezett Mozgásfogyatékossággal élő Emberek Kulturális Fesztiválján is képviseltettük magunkat, hiszen Cseh Ibolya tagtársunk verset szavalt.

A nyár színházlátogatással telt. Sikerült kedvezményes jegyet vásárolnunk a Charley nénje, valamint a Hotel Mentol című darabokra. Ezúton szeretném megköszönni a színház vezetőjének segítségét is, akinek a jóvoltából elkerülhettük a tolongást, és kényelmesen foglalhattuk el ülőhelyeinket jóval a többség előtt. Az előadások mindnyájunknak nagyon tetszettek.

Az augusztusi kirándulás célpontja Pécs volt. Vonattal utaztunk, így nagyon kedvezményes áron juthattunk el az idei kulturális fővárosba. Megnéztük a Munkácsi trilógiát, a Szent Péter Bazilikát, Gázi Kászim pasa dzsámáját, valamint a városnéző kisvonatot is kipróbáltuk. Végül a hazatérés előtt Botykapeterden vacsoráztunk.

Ősszel ismét felkerestük a Gibárti-tó partján álló pihenőházat, ezúttal a zalaegerszegi csoport tagjaival együtt. Vacsora után karaoke party gondoskodott a megfelelő hangulatról. Aki arra igényt tartott, azt támogató szolgálat hozta, és vitte később haza.

2010 novemberében megtartottuk első csoportgyűlésünket. Ekkor döntöttünk arról, hogy minden hónap második szerdáján összejövetelt tartunk.

Az év zárásaként télapó rendezvényt szerveztünk a zalaegerszegi Palatinusz étteremben. Vacsora, zene, tombola, tánc - mind színesítették a programot.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Sziva Beáta
Cím: 8900 Zalaegerszeg, Berzsenyi út 26/1
Tel.:06-70-315-8886, 06-92-598-889, 06-92-598-890
E-mail: bea-zala@zelkanet.hu

Sziva Beáta, ifjúsági koordinátor,
Zalaegerszeg

Vas Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének Ifjúsági Klubja

Sikerült néhány év alatt összehozni egy vidám csapatot, megvalósítottunk többek között színházlátogatást, közös főzést, sportvetélkedőket (bocsa, darts), illetve szabadtéri programot is a Csónakázó tó partján.

Klubtalálkozóink nagyon jó hangulatban teltek idén is. Klubtalálkozónkat tavasszal a szabad ég alatt, a csónakázó tó partján tartottuk. A természetben mindenki nagyon jól érezte magát, gyönyörködtünk a látványban, ahogy a kacsák méltóságteljesen úsztak a vizen, illetve a kacsák etetése közben elbeszélgettünk az élet dolgairól, ez a program közelebb hozta egymáshoz a klubtagokat. Egy másik alkalommal közösségépítő játékokat játszottunk.

Egy őszi találkozó alkalmával a Frei Caffé-ba látogattunk, ahol kávékülönlegességeket kóstoltunk meg, amelyek Frei Tamás által a világ minden tájáról gyűjtött receptek alapján készültek. A hely hangulata magával ragadott minket.

Ez évben még karácsonyi klubot is tartottunk. Illatmécsesekkel, karácsonyi versekkel készülünk lélekben a karácsonyra.

Hogy még jobb legyen a hangulat, szívesen fogadunk Téged is körünkben, mint Vas megyei fiatalt! Lehetsz épp fiatal is, örömmel vesszük érdeklődésedet programjaink iránt.

Elérhetőség:
Kapcsolattartó: Berki Viktória
Cím: 9700 Szombathely, Szelestey László. u. 42.
Tel: 06-20-9525-081
E-mail: berkiviki88@gmail.com
Web: www.meoszinfo.hu/interaktiv/egyebcsoportok_27/

Berki Viktória, ifjúsági koordinátor,
Szombathely

vissza az előző oldalra..

  © 2006-2015 MEOSZ | Kapcsolat | Impresszum